Rýže je perfektním zdrojem sacharidů, navíc skvěle chutná. S čím ji máte nejraději?
Rýže je perfektní všestrannou přílohou. Je bohatá na sacharidy a představuje významný zdroj energie. Obsahuje také bílkoviny, vlákninu a některé minerály a vitamíny, zejména B-vitaminy, draslík a hořčík. Rýže je obvykle bezlepková, což ji činí vhodnou pro lidi s celiakií. Výhodou je, že ji můžete připravit v hrnci, troubě i třeba v rýžovaru.
Druhy rýže
Existuje několik druhů rýže, které se nepatrně odlišují chutí i způsobem využití.
- Rýže natural (hnědá) je vlastně neoloupaná. Obsahuje velké množství živin, vlákniny a dalších prospěšných látek, a proto patří mezi nejzdravější.
- Rýže basmati patří mezi oblíbené. Má dlouhá bílá zrna, po uvaření se sype a nelepí, a tak se hodí nejvíce jako příloha nebo do salátů.
- Jasmínová rýže je také velmi v oblibě. Po uvaření ale lepí a má o něco výraznější chuť, a tak se hodí spíše k méně výrazným jídlům.
- Rýže parboleid není odrůda, ale způsob zpracování. Po uvaření je sypká a pevná.
- Rýže Arborio neboli rýže kulatá je ideální pro přípravu rizota, kaše nebo nákypu. Je typická kašovitou až krémovou konzistencí.
- Sushi rýže má kulatá zrnka a po uvaření je velmi lepkavá, aby se daly vytvořit hrudky, které lze nabírat i hůlkama.
- Další méně známé rýže: červená, černá, Carnaroli atd.
Nejoblíbenější recepty
Rýže má nespočet různých využití. Nejčastěji se používá jako příloha k masu (kuřecímu, hovězímu, vepřovému, mletému) či vložka do polévky, můžete z ní vytvořit chutné rizoto, sladký nákyp či kaši, lahodné sushi, ale i třeba různé placky se zeleninou.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Šílený jídelníček Jindřicha VIII.: Obézní milovník masového pudingu po smrti explodoval
Jogurtová buchta: Vláčný a šťavnatý moučník je hotový za chvíli a využijete i kelímek od jogurtu na odměřování surovin
Jídelní rozmary slavných: Fotbalista Lionel Messi miluje milánský řízek od maminky, přelitý rajčatovou omáčkou a zapečený se sýrem