Salát dodá vitamíny, osvěží, zasytí a můžete do něj dát cokoliv dle libosti
Saláty nabízejí nekonečné možnosti kreativity a jsou základem zdravého stravování. Jsou rychlé na přípravu, lahodné a mohou být přizpůsobeny individuálním chutím a potřebám. Kromě toho jsou obvykle bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, což je prospěšné pro zdraví, nemají mnoho kalorií, jsou osvěžující a lehké a vhodné pro vegany a vegetariány, protože se mohou připravovat bez masa nebo živočišných produktů.
Salát jako příloha, dezert i hlavní chod
Salát má neskutečně mnoho možností. Většinou saláty obsahují směs čerstvých surovin a jsou ochuceny různými druhy omáček nebo dressinků.
- Zeleninové saláty mohou perfektně doplnit hlavní chod, nebo být samy hlavním chodem, stačí jen přidat nějakou vhodnou bílkovinu.
- Ovocné saláty jsou perfektním letním osvěžením. Obsahují různé čerstvé ovoce a mohou být ochuceny medem, cukrem, jogurtem nebo citronovou šťávou.
- Těstovinové saláty jsou velmi oblíbeným lehkým jídlem. Jsou založeny na různých těstovinách a mohou obsahovat zeleninu, sýr, maso a různé druhy omáček.
- Saláty s masem obsahují maso, jako je kuřecí, hovězí, nebo ryby, které dodávají pokrmu proteinovou složku a zasytí na delší dobu.
- Luštěninové saláty jsou zdravé a velmi dobře zasytí. Může se jednat o čočku, cizrnu i fazole, které jsou doplněny často zeleninou, sýrem či masem.
Nejoblíbenější saláty
Co se týče konkrétních salátů, pár z nich patří mezi velmi známé. Hlavní chod plně zastoupí například těstovinový salát s kuřecím masem, Caesar salát nebo řecký salát s balkánským sýrem a olivami. Dále pak salát s kozím sýrem a červenou řepou nebo zeleninový salát s tuňákem. Jako doplnění obědu či večeře oceníte tzatziki, rajčatový salát nebo hlávkový salát. Namísto dezertu zkuste čerstvý ovocný salát.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ač chutná sladce, je to druh plodové zeleniny z čeledi tykvovitých. Rozdělují se na dvě skupiny, melouny vodní a cukrové. Pěstuje se mnoho druhů, které se liší od sebe barvou, tvarem a chutí. Vodní meloun obsahuje více než 90 % vody, čímž se stává velmi osvěžujícím v horkých dnech. Je zdrojem vápníku, železa a kyseliny listové. Vhodný je do ovocných salátů a nápojů.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Bouřkový úplněk přinese zátěž organismu: Opatrně s některými jídly, radí astroložka, odnesla by to vaše játra i střeva
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Svatého Štěpána slavíme hovězí pečení. Tradiční štěpánská je skvělá s rýží i s knedlíkem