Sezónní ovoce chutná nejlépe čerstvé, ale můžete si ho dopřát i mimo sezónu
Sezónní ovoce je šťavnaté, krásně voní a dá se říct, že je to „vzácné zboží“. To proto, že dozrává jen poměrně malou část roku a mimo tuto krátkou sezónu je buď zcela nesehnatelné, nebo drahé. Dá se samozřejmě uchovat v mrazáku, kompotu či jinak, ale není tak výborné jako syrové.
Některé druhy sezónního ovoce
Mezi sezónní ovoce patří peckoviny třešně, višně, švestky, broskve nebo meruňky. Všechny tyto druhy se hodí do sladkých plněných knedlíků. K sezónnímu ovoci patří také lesní plody, tedy maliny, borůvky a ostružiny, z nichž je vynikající džem. Hrušky a hroznové víno sem můžeme zařadit také.
Jak uchovat sezónní ovoce
Nabízí se hned několik způsobů, především kompotování a zpracování na džem nebo na marmeládu. Skvělý nápad je sezónní ovoce zmrazit ve formě ovocné dřeně nebo připravit zimní variantu – pečený čaj.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Výživový specialista Petr Havlíček k úplňkové dietě: Doporučuji začít přerušovaným půstem, ten tělu prospěje
Jídelní rozmary slavných: Marilyn Monroe dietu nedržela. Jedla ale ve velkém množství syrovou mrkev a měla ráda krůtí srdíčka i játra
Holka u plotny radí: Kuře na cibulovém zelí je pikantní díky hořčici a voní po citronu a česneku. Takhle snadno se dělá