Slanina neboli špek. Malý kousek vepřového sádla, který dokáže velké zázraky
Když se řekne slanina, možná vám vytane na mysl pravá anglická snídaně, která je díky opečené slanině skutečně vydatná. Slaninu neboli špek budete potřebovat ke špikování masa, při výrobě masových rolád nebo třeba jako doplnění plněných bramborových knedlíků.
Výroba slaniny
Slanina se vyrábí z vepřového bůčku, hřbetu nebo kýty. Maso se na několik týdnů naloží do soli, která z něj vytáhne šťávu a zároveň ho zakonzervuje. Poté se slanina může ještě vyudit.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Farmářka Alena Jalůvková radí: Kam v lednici dávat vajíčka a jak se chránit před salmonelou? Zásadní je ocet!
Retro okénko: Šunková pěna býval hit socialistických večírků a frčí dodnes. S receptem podle Viléma Vrabce je dokonalá
Jak připravit vepřovou pečeni s houbami a majoránkou? Maso musí být 2 hodiny naložené v bylinkách a chuť dodá i správný pepř