Tuk je v kuchyni téměř nepostradatelný, bez něj bychom toho moc nenavařili
Možná si ještě ze školy vzpomínáte na dělení tuků na tuky rostlinné a tuky živočišné. V kuchyni nás obvykle spíše zajímá, jaké má daný tuk vlastnosti, chuť a který tuk je pro tělo zdravější. Vždy záleží na tom, co se chystáte vařit a zda vy nebo vaše děti nemáte nějaká výživová omezení.
Rostlinné tuky
Rostlinných tuků existuje celá řada. Dobrá zpráva je, že třeba takový olivový olej už dnes najdeme ve většině kuchyní a i české hospodyňky se ho naučily používat nejen jako zálivku na salát. Mnohostranné využití má třeba také kokosový olej, který se používá nejen na sladké pečení. O univerzálnosti slunečnicového oleje se není třeba zmiňovat.
Živočišné tuky
Jako první nás asi napadne sádlo, a to husí nebo třeba vepřové. Dříve oblíbené, poté zatracované, nyní znovunalezené a mnohými chvalořečené. Není třeba se ho bát, zvlášť, když je v některých případech nenahraditelné.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Od jednoduchosti k dokonalosti: Jak na perfektní knedlíky s vejci? Lepší chuti prospějí sádlo i krátká parní lázeň
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Kdy sbírat blahodárnou mátu? Ze svěží byliny vyrobíte super limonádu i pikantní čatní