Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdobení zvyšuje celkový zážitek z konzumace nejen sladkých, ale i slaných pokrmů

Zdobení zvyšuje celkový zážitek z konzumace nejen sladkých, ale i slaných pokrmů

Zdobení pokrmů představuje estetický prvek, díky kterému se pokrmy stávají atraktivnějšími a lákavějšími pro zrak. V restauracích a profesionální kuchyni je vizuální prezentace jídla často stejně důležitá jako jeho chuť, navíc mohou kuchaři ukázat svoji kreativitu. Zdobení v souvislosti s jídlem je důležité pro celkový zážitek z konzumace pokrmů

Nejoblíbenější techniky zdobení 

Zdobit se dá nejrůznějšími způsoby, záleží, jak honosný chcete výsledek. 

  • Posypání pokrmů patří mezi nejzákladnější techniky. Slaná jídla se většinou zdobí kořením nebo bylinkami, sladké pak cukrem, strouhanou čokoládou či ořechy.
  • Formování tvarů z různých surovin je už o něco těžší. Z těsta, marcipánu, ovoce či zeleniny můžete tvořit geometrické tvary, květiny či různé abstrakce. 
  • Malování chce už trošku zručnosti, ale s trochou cviku se to dá natrénovat. Malovat se dá omáčkami, čokoládou či potravinovými barvami. 
  • Umístění surovin na talíři je důležité pro harmonický vzhled. Pokud suroviny hezky uspořádáte, není třeba už nic víc zdobit. 
  • Využití přírodních dekorací jako například salátu, květin, bylinek nebo citronových plátků k ozdobení pokrmů dodává jídlu přírodní kouzlo. 

Jaké pokrmy se nejčastěji zdobí? 

Nejčastěji se zdobí dorty, a to ovocem, čokoládou, krémem či sladkostmi. Ze sladkých pochoutek pak nejrůznější řezy, muffiny, cupcaky a samozřejmě nesmí chybět cukroví, a to zejména perníčky (bílkovou polevou). Ze slané kuchyně se můžete realizovat při zdobení jednohubek či chlebíčků, ale krásně naservírovat můžete samozřejmě jakýkoliv pokrm. 

 

 

Více

1 3 4 5 6 7

Další témata

Další recepty