7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
Jogurt působí blahodárně na naše zdraví, je bohatý na živiny a příjemně zasytí. Svou chutí skvěle doplní a vylepší mnoho oblíbených jídel, sladkých i slaných. Používáme ho hlavně čerstvý, ale hodí se i pro tepelnou úpravu.
Jogurt v naší kuchyni
Použití jogurtu je široké. S müsli a ovocem je součástí oblíbených snídaní. Zdobíme jím lívance potřené marmeládou. Přidáváme ho do pomazánek, zálivek, dresinků, salátů, do těst a zapékaných jídel. Někdy zvolíme smetanový, příště raději méně tučný.
1. místo
Nejjednodušší použití jogurtu je zdobit jím poháry a misky s ovocem. Podle našeho receptu nejprve na dno pohárů rozdělíme jahodový jogurt, na něj nalijeme jahodový pudink. Následují rozkrájené jahody, zalité dortovým želé. Po ztuhnutí poháry dozdobíme kopečkem šlehačky.
2. místo
Jogurt s úspěchem přidáváme do těst, oblíbené jsou záviny a štrúdly z jogurtového těsta. Kyprost získají díky přidanému prášku do pečiva. Kromě jablečné náplně těsto plníme i makovou nebo tvarohovou nádivkou. Vyzkoušet můžeme i plnění naslano, např. špenátem.
3. místo
Recept na bublaninu z jogurtového těsta nám poradí, jak rychle a snadno udělat na plech něco sladkého s ovocem. Stejně tak je jogurt vhodný do kynutých sladkých těst, která použijeme buď jako litá na plech nebo na pečení výborných koláčků.
4. místo
Langoše připravujeme z kynutého těsta, do kterého patří i jogurt. Po vykynutí tvarujeme langoše, které smažíme na rozehřátém oleji. Díky jogurtu těsto méně nasává tuk. Po upečení langoše potíráme utřeným česnekem, kečupem a sypeme strouhaným sýrem.
5. místo
Sýrové tyčinky jsou osvědčenou pochoutkou, do jejíž přípravy se pustíme, když čekáme návštěvu nebo připravujeme slavnostní pohoštění. Jogurtové těsto se strouhaným sýrem je dobrou volbou. Dobře se s ním pracuje. Povrch tyčinek potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky.
6. místo
Suroviny k zapékání - brambory a zeleninu, necháme obvykle nejprve krátce zapéct a poté je zalijeme směsí z jogurtu, mléka, vajec a nastrouhaného sýru. Přidáme oblíbené koření a zelené natě. Pečeme do zlatova. Jedná se o jednoduchý pokrm, který snadno připravíme v jednom pekáčku.
7. místo
Díky dietnímu způsobu přípravy řízků maso zůstane křehké a šťavnaté. Na noc ho naložíme do marinády z jogurtu, koření a vajec. Poté obalíme ve strouhánce nebo mírně podrcených kukuřičných lupíncích. Řízky pokapeme olejem a pečeme na plechu, který jsme vyložili pečícím papírem.
Jak připravit domácí jogurt
Domácí jogurt si snadno připravíme i sami, bez nějakých zvláštních pomůcek. Na jeho výrobě není nic složitého. Nejlepší je pěkně hustý a vychlazený. Poté ho využijeme do mnoha pokrmů, které s ním chutnají velmi dobře.
S jogurtem můžeme zahájit den při chutné snídani a bude se nám hodit do mnoha dalších jídel během dne. Další zajímavou inspiraci pro jeho využití najdeme v našem receptáři.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Lednovým hitem hubnutí je skyr: Je přímo nabitý bílkovinami a vápníkem, což z něj činí ideální "zeštíhlující" potravinu
Překvapivé účinky jogurtu: Vybělí vám zuby a pomůže na podrážděnou pokožku
Nečekaně účinná jogurtová dieta: Vyzkoušejte jednoduché menu postavené na skvělé mléčné pochoutce
Komentáře