Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ačokča (paprikookurka neboli indiánská okurka) je popínavá rostlina, nenáročná na pěstování, s velkou úrodou zelených plodů, podobným malým paprikám. Ačokča je oblíbenou zeleninou ve všech stádiích zralosti.

Ačokču vysazujeme na záhon v květnu jako sazenice, ale velmi dobře vyklíčí i zasazená semena. Z jedné rostliny můžeme získat až 100 kusů plodů. Dvě rostliny poskytnou bohatou úrodu celé rodině - od léta až do podzimu. Ačokča je nenáročná - stačí jí poskytnout oporu pro růst a dostatek vláhy, nic jiného nepotřebuje.

Zpracování mladé ačokči

Plody jsou duté - obsahují jen vatový vnitřek s měkkými bílými semeny:

  • Děti milují celou ačokču k svačině, na výlety nebo k zobání jako třeba hrášek. 
  • Ačokču přidáváme do salátů, do zeleninových polévek, do  teplých pomazánek.
  • Výborná je zavařená jako okurky ve sladkokyselém nebo slaném nálevu.

Ačokča ve střední fázi zralosti

Semena jsou tuhá, mají nažloutlou barvu a musíme je odstranit:

  • Ačokču rozpůlíme, vyškrábneme semena a hned pokrájíme - kroutí se.
  • Vaříme ji v polévkách, dusíme a zapékáme ve směsích nebo samotnou.
  • Z očištěné ačokči připravujeme lečo a přidáváme ji do čalamády.

Jak zpracovat zralou ačokču

Ačokča má největší velikost a semena jsou tvrdá, tmavě hnědá až černá:

  • Plodům odřízneme vršek a vydlabeme je nožíkem jako papriky. Vzniklou dutinu naplníme ochuceným mletým masem a zavařujeme je do rajské omáčky.
  • Prázdné plody ačokči naplníme směsí sýra, zakysané smetany, šunky a koření, naskládáme je do pekáčku, zalijeme smetanou a upečeme. 

Nakládání zralé ačokči

Kromě zavařování do okurkového nálevu můžeme ačokču zpracovat i jinak:

  • Papriky rozřízneme, odstraníme semena a pokrájíme je na kousky. Z ačokči, popřípadě i jiné zeleniny (papriky, cukety) připravíme vynikající čatní.
  • Očištěnou ačokču krátce povaříme v osolené vodě, necháme okapat a naskládáme do krabiček s víčkem. Po zchladnutí dáme zamrazit.
Popínavá rostlina může zakrýt nevzhledný kout zahrady a přitom nám dodá spoustu chutných, zdravých plodů, které využijeme do mnoha zeleninových pokrmů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky