Ačokča v kuchyni: Nenáročná popínavá rostlina je zásobárnou chutných plodů
Ačokča (paprikookurka neboli indiánská okurka) je popínavá rostlina, nenáročná na pěstování, s velkou úrodou zelených plodů, podobným malým paprikám. Ačokča je oblíbenou zeleninou ve všech stádiích zralosti.
Ačokču vysazujeme na záhon v květnu jako sazenice, ale velmi dobře vyklíčí i zasazená semena. Z jedné rostliny můžeme získat až 100 kusů plodů. Dvě rostliny poskytnou bohatou úrodu celé rodině - od léta až do podzimu. Ačokča je nenáročná - stačí jí poskytnout oporu pro růst a dostatek vláhy, nic jiného nepotřebuje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zpracování mladé ačokči
Plody jsou duté - obsahují jen vatový vnitřek s měkkými bílými semeny:
- Děti milují celou ačokču k svačině, na výlety nebo k zobání jako třeba hrášek.
- Ačokču přidáváme do salátů, do zeleninových polévek, do teplých pomazánek.
- Výborná je zavařená jako okurky ve sladkokyselém nebo slaném nálevu.
Ačokča ve střední fázi zralosti
Semena jsou tuhá, mají nažloutlou barvu a musíme je odstranit:
- Ačokču rozpůlíme, vyškrábneme semena a hned pokrájíme - kroutí se.
- Vaříme ji v polévkách, dusíme a zapékáme ve směsích nebo samotnou.
- Z očištěné ačokči připravujeme lečo a přidáváme ji do čalamády.
Jak zpracovat zralou ačokču
Ačokča má největší velikost a semena jsou tvrdá, tmavě hnědá až černá:
- Plodům odřízneme vršek a vydlabeme je nožíkem jako papriky. Vzniklou dutinu naplníme ochuceným mletým masem a zavařujeme je do rajské omáčky.
- Prázdné plody ačokči naplníme směsí sýra, zakysané smetany, šunky a koření, naskládáme je do pekáčku, zalijeme smetanou a upečeme.
Nakládání zralé ačokči
Kromě zavařování do okurkového nálevu můžeme ačokču zpracovat i jinak:
- Papriky rozřízneme, odstraníme semena a pokrájíme je na kousky. Z ačokči, popřípadě i jiné zeleniny (papriky, cukety) připravíme vynikající čatní.
- Očištěnou ačokču krátce povaříme v osolené vodě, necháme okapat a naskládáme do krabiček s víčkem. Po zchladnutí dáme zamrazit.
Komentáře