Jak zavařit americké okurky? Oblíbený recept na pikantní salát z přerostlých okurek
Každá rodina má svůj oblíbený recept na sterilované okurky, hospodyňky si jej pečlivě uchovávají po svých maminkách a babičkách. Víte ale, jak zpracovat velkou úrodu hadovek a přerostlých okurek? Můžete je zavařit jako okurkové řezy nebo třeba podle receptu na báječné americké okurky.
Drobné okurky se skvěle uplatní při zavařování podle osvědčených receptů. Můžete vyzkoušet okurky sterilované ve znojemském nálevu, milotické okurky bez vařeného nálevu nebo jiné skvěle zavařené okurky podle osvědčených receptů našich čtenářů. Mnoho z nás také nedá dopustit na kvašáky, které jsou báječnou letní pochoutkou - dají se připravovat z menších i větších okurek, záleží zcela na naší chuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s přerostlými okurkami
Jak si ale poradit s přebytkem přerostlých okurek nebo s velkou úrodou hadovek? Nabízíme vám recept na "americké okurky" a pokud jste je zatím neochutnali, doporučujeme vyzkoušet.
Americké okurky jsou velmi pikantní a ostré, hodí se jako chuťovka k různým jídlům, třeba k pečeným bramborám nebo k zapečeným těstovinám. Můžeme je podávat ke grilovanému masu i rybám, hodí se do burgerů nebo k sekané. Můžete je dokonce přidat do toustů se sýrem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit americké okurky
Postup je pracnější, zvlášť když naráz zavařujeme větší množství okurek, v zimě ale tuto dobrotu oceníme.
- Připravíme si 2,5 kg okurek, 6 cibulí a 3 lžíce soli. Na nálev budeme potřebovat 1 lžíci jemně nakrájeného kopru, 600 ml octa, 400 ml cukru, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžičku kari, 1 lžičku chilli. Z uvedeného množství by mělo být 11 malých skleniček.
- Okurky a cibuli nakrájíme do velké mísy na tenká kolečka, pomůže nám v tom elektrický kráječ na zeleninu. Směs osolíme a necháme dvě hodiny odstát. Občas vše můžeme promíchat. Zelenina změkne a pustí šťávu.
- Svaříme nálev z výše uvedených surovin a okurky s cibulí zalijeme tímto převařeným nálevem.
- Směs plníme do skleniček se šroubovacím víčkem, zelenina musí být pokrytá nálevem. Nálevka (z kuchyňských potřeb) nám pomůže, abychom zbytečně nepokapali okraje sklenic.
- Naplněné skleničky pevně uzavřeme a ještě sterilujeme po dobu 20 minut.
- Tip: Americké okurky, zavařené v pěkných skleničkách, jsou chutným dárkem pro naše blízké a určitě potěší.
Podívejte se ještě na kompletní znění receptu na americké okurky.
Komentáře