Co dobrého připravit z ananasu? Toto tropické ovoce si můžete vypěstovat doma v květináči
Ananas, oblíbené tropické ovoce, dozrává jako souplodí (plodenství) na rostlině ananasovníku chocholatém z čeledi bromeliovitých. Souplodí je tvořené spojením plodů z více květů kolem dužinatého zdřevnatělého vnitřku. Na povrchu souplodí se nachází kožovitá kůra.
Zajímavé je, že na jedné rostlině vzniká jediné souplodí a rostlina po jeho dozrání obvykle zahyne. Ananasovníky se pěstují hlavně na plantážích a jednotlivé rostliny dorůstají výšky kolem 50 cm.
Jak vypěstovat ananas
Nové rostliny se mohou množit z odnoží. Další možností množení je zakořeňování odříznutých korun z vršku souplodí. Tento způsob se dá vyzkoušet i v našich podmínkách.
A jak na to? Koupíme si ananas s pěknou zelenou růžicí a středovými listy. Oschlé a poškozené růžice nebo růžice bez středových částí mají jen malou šanci na úspěšné zakořenění.
Růžici nejprve opatrně oddělíme (odkroutíme) od plodu. Spodní část růžice srovnáme nožem. Dále odstraníme spodní listy, stejně tak i všechny poškozené listy. Poté růžici necháme zakořenit ve vodě nebo v květináči. Při zakořeňování ve vodě vodu pravidelně měníme.
Pro zakořeňování v dostatečně širokém květináči volíme často jako substrát směs rašeliny a písku s trochou zeminy. Jinak postupujeme podobně, jako když zakořeňujeme jiné rostliny. Abychom zakořeňující rostlině vytvořili co nejvhodnější prostředí, přikryjeme ji zpočátku fólií (do které uděláme několik menších otvorů). Občas fólii zvedneme kvůli větrání a rostlinu zavlažujeme.
Mohlo by vás zajímat
Sklizeň ananasu
Ananas se sklízí, jakmile plody začínají žloutnout. Sklizené plody se ošetří voskem se složkou, která prodlouží jejich trvanlivost. Na přípravu kompotů a džusů se používají zralejší kusy, než které se sklízí k transportu na konzumaci.
Ananas podporuje trávení
Ananas je velmi chutný a šťavnatý. Navíc je bohatý na vitamíny a minerály.
Podle Dr. Pamplony-Roger v knize Encyklopedie léčivých potravin obsahuje velký podíl vitamínu C, vitamíny z řady B a kyselinu listovou. Z minerálů se v něm nachází mangan, měď, draslík, hořčík a železo. K jeho nejvýznamnějším složkám patří bromelain, který podporuje trávení. Dále kyselina citronová a jablečná, které zvyšují účinek vitamínu C a dodávají ananasu kyselou chuť. Ananas se doporučuje k jídlu buď jako předkrm nebo jako zákusek. Jako předkrm připravuje žaludek na jeho činnost a jako zákusek po hlavním jídle zlepšuje trávení.
Mohlo by vás zajímat
Konzervovaný ananas
Konzervovaný ananas si zachovává většinu vitamínů, minerálů a vlákniny. Plody na přípravu kompotu se sklízí v plné zralosti. Nicméně konzervovaný ananas je chudší na enzym bromelain, proto podporuje trávicí procesy méně než čerstvý ananas.
Pokrmy s ananasem
Ananas používáme častěji konzervovaný, protože je to pohodlnější. S trochou cviku a s dobrým nožem pro nás bude i loupání čerstvého ananasu hračkou.
Saláty s ananasem
Ananas můžeme přidávat nejen do sladkých, ale i do slaných salátů. Svou skvělou chutí je pozvedá a vylepšuje. Za vyzkoušení stojí v kombinaci s kuřecím masem.
Sladké dobroty s ananasem
Ananas nám bude chutnat v sladkých dobrotách. Používá se ke zdobení, jeho barva a vzhled působí lákavě. Můžeme ho grilovat nebo přidávat do nepečených moučníků. Je oblíbenou součástí pohárů, řezů a rolád.
Konzervovaný a na kostky nakrájený ananas se barevně i chuťově velmi dobře doplňuje s konzervovanými mandarinkami. Výborně chutná v kombinaci se strouhaným kokosem.
Slané pokrmy s ananasem
Ananas, přestože si ho spojujeme hlavně se sladkými dobrotami, je vhodný i do slaných jídel. Díky ananasu totiž můžeme vytvořit zajímavé chuťové kombinace.
Často se připravuje s kuřecím nebo vepřovým masem, může se grilovat. Pokrmy, do kterých se přidává, pozvedne na luxusní speciality.
Dopřejme si čerstvý i konzervovaný ananas, pochutnáme si a prospějeme svému zdraví.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat zralý a nezkažený ananas? Kondici prozradí listy i vůně. Skladování doma pak pomůže trik s ananasovou šťávou
Ananasové kytičky z listového těsta jsou báječné. Postup ukážeme ve videonávodu
Amatérská kuchařka Milada z Ostravy navařila, popsala a nafotila už neskutečných 2336 receptů a hodlá pokořit jeden milník
Komentáře