K čemu lze použít anglickou slaninu? Inspirujte se při přípravě oběda i předkrmu
Slaninu, kterou v obchodech kupujeme pod názvem anglická, má od té pravé anglické slaniny sice daleko, řadí se ale mezi velmi oblíbenou uzeninu. Je tepelně opracovaná, takže je vhodná k přímé konzumaci. Proto ji často najdeme ve studené kuchyni, ale široké uplatnění má i při vaření.
Studená slanina skvěle chutná na krajíci čerstvého chleba namazaného máslem, chuťově i barevně doplní obloženou mísu na slavnostním stole, neodolatelná je pak opečená jen tak samotná, případně na snídani k míchaným vejcím. A jak dál anglickou slaninu v kuchyni využít? Poradíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití anglické slaniny v kuchyni
Inspirujte se tradičními i méně obvyklými tipy, jak anglickou slaninu zpracovat:
- Anglická slanina v celku nesmí chybět při přípravě klasické svíčkové, jelikož se pro zachování šťavnatosti maso slaninou špikuje.
- Stejnou funkci mají kostičky slaniny, kterými se prokládají kousky masa, hub a zeleniny na špízu určeném ke grilování.
- Spolu s dalšími surovinami můžete plátky anglické slaniny zamotat do masové rolády nebo naopak roládu plátky slaniny omotat zvenku.
- Anglickou slaninou lze snadno nahradit italská slanina, které se říká pancetta, a kterou najdete v originálním receptu na špagety carbonara.
- Slanina dokáže vylepšit chuť karbanátků či sekané z mletého masa, ale i různých zeleninových či luštěninových placiček.
- Řízkům z krkovičky dokáže slanina dodat úplně jinou chuť, když na maso potřené hořčicí slaninu přimáčknete, obalíte v trojobalu a osmažíte na oleji.
- Osmaženou slaninu můžete přidat do slaného kynutého těsta a udělat si tak domácí pečivo se slaninovými kousky.
- Pěkně vyškvařená slanina božsky doplní chuť zelených fazolek, růžičkové kapusty, ale i zeleného či bílého chřestu.
- V restauracích dnes často narazíte (především v různých burgerech) na lahodnou slaninádu, což je džem ze slaniny, který není vůbec těžké připravit.
- Slanina nakrájená na kostičky a vyškvařená na pánvi je skvělým doplňkem bramborových knedlíků, halušek se zelím, ale i pečených brambor.
- Do slaniny také můžete zabalit vařená vejce, různé druhy sýrů, zeleninu, švestky plněné mandlí, nebo dokonce i bramborovou kaši.
- Podobně, jako se žlutý meloun balí do parmské šunky, můžete do anglické slaniny zabalit dýni hokaido.
- Z rozmixované slaniny, tuku, plísňového sýru, hořčice a soli vykouzlíte chutnou a snadnou slaninovou pomazánku.
- Jen tak opečený plátek slaniny pak krásně ozdobí krémovou polévku, ale také ji provoní a dodá jí křupavý prvek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyškvařit křupavou slaninu. A jak na to, aby se při škvaření příliš nekroutila
Jednoduché cottage buchty bez droždí a kynutí: Jsou hotové za chvilku a chutnají báječně s povidly i tvarohem
Domácí tlačenku připravíte v tlačenkovém sáčku i v krabici od mléka: S cibulí, octem a chlebem je to lahůdka
Komentáře