Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Angrešt patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce našich zahrad. Pěstování je sice poměrně nenáročné, ale úroda lahodných plodů je bohatá a pravidelná. Začátečníkům poradíme, jak se o angrešty starat, abychom z nich měli bohatý užitek.

Angrešt je výhodnější pěstovat ve stromkovém tvaru než jako keř. Ze stromků se plody snadněji sklízí a jejich tvary se dobře udržují, ale nízké keře snadno zarůstají trávou a plevely, sklizeň plodů je náročnější. Výsadbu nových rostlin můžeme provádět na jaře i na podzim, ale ta podzimní je výhodnější, angrešty dobře zakoření a nevyžadují tolik zavlažování jako při jarních výsadbách. 

Proč provádět řez angreštů

Hned následující rok po výsadbě je potřeba provést řez a stromek upravit. V prvních čtyřech letech se jedná o řez výchovný, později řez udržovací. Pokud bychom angrešt ponechali svému osudu, měl by časem mnoho větví a výhonů, ale korunka by byla neprosvětlená a neupravená, jednotlivé větve by si překážely, trhání plodů by bylo náročné a jejich chuť méně dobrá. Naopak udržované korunky jsou vzdušné a rychle osychají po dešti, plody jsou zdravější a kvalitnější. 

Jak provádět řez angreštů

Péče o rybízy i angrešty je obdobná.

  • První rok: V předjaří zkrátíme silné výhony na dvě až tři očka, slabé jen na jedno očko. Možná je vám líto výhony tolik zkrátit, ale je to důležité, aby stromky lépe zakořenily a výhony zesílily.
  • Druhý rok: Vybereme 4–5 nejsilnějších výhonů, které mají vzájemně dobré postavení, zkrátíme je přibližně o třetinu. Stanou se základem budoucí korunky.  Ostatní výhony zkrátíme na dvě až tři očka. 
  • V následujících letech zkracujeme hlavní výhony na 7 vnitřních pupenů a postranní výhony na 1–2 pupeny. 
  • Udržující řez: Pokud jsou již větve starší, bude stromky potřeba zmladit - starší větve zkrátíme asi o třetinu až polovinu, po zkrácení by mělo začít ze středu angreštu růst více nových mladých výhonů, ze kterých pak vybereme ty nejsilnější, ty pak časem poslouží k obnovení korunky. Jakmile mladé výhony zesílí, odstraníme již starší větve.

Kdy provádět řez angreštu

Řez provádíme pomocí ostrých zahradnických nůžek a hodit se může také pilka na silnější větve. Angrešt obvykle stříháme po sklizni a v předjaří.

  • Po sklizni odstraníme přestárlé, nemocné a zasychající výhony, případně i konečky větví, které jsou napadené padlím.
  • V předjaří (koncem února nebo začátkem března) provádíme řez přebytečných, přestárlých a zahušťujících větví. Cílem je mít prosvětlené stromky, na kterých bude dozrávat kvalitní ovoce

Jak se na jaře starat o angrešty

Péči o angrešty zvládnou i začátečníci.

  • Angrešty pěstujeme na dobře osluněném a vzdušném stanovišti.
  • Stromky i keře potřebují dostatečnou vláhu. Na příliš suchém místě se jim nebude dobře dařit a budou jen pomalu narůstat, v tom případě bude zavlažování ke kořenům nutností.
  • Důležitá je výživná půda. Když ke kořenům přidáme dobře uleželý kompost, vyplatí se to. Okolí můžete také posypat Cereritem nebo NPK, a to nejlépe před deštivým počasím. 
  • Angrešty stříkáme proti americkému padlí, postřik provádíme včas na jaře, vždy podle informací na obalu. Některé odrůdy jsou proti padlí odolné.
Angrešty jsou nejlepší čerstvé, ale mohou se uplatnit také v moučnících. Výborně se hodí na zpracování do marmelád a džemů, můžeme je kombinovat např. se sladkými rynglemi.
Čerpáno z knihy Začínáme zahrádkařit od Miroslava Ryšána

 

Komentáře

Další tipy a triky