Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jeřáb černý nebo také černá jeřabina či arónie patří mezi krásné a užitečné dřeviny našich zahrad. Pokud máte dostatek prostoru a rádi zkoušíte méně známé druhy ovoce, zasaďte i arónii. Plodit začne velmi brzy od výsadby a rok od roku bohatěji. Navíc má pěkný a okrasný vzhled - na jaře sice kvete nenápadnými bílými květy, ale na podzim zaujme nádherným zbarvením listů.

Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako stromek nebo keř. Nevyžaduje žádné zvláštní udržování tvaru řezem, odstraňujeme pouze zasychající, poškozené nebo překážející větve a výhony. Prvních plodů, které jsou plné cenných látek, se dočkáme velmi brzy a každým rokem jich bude ještě více. Sklizeň je každoročně poměrně spolehlivá. Nejkrásnější je arónie na podzim, když se její listy zbarví do červena.

Sklizeň plodů arónie

Plody sklízíme od druhé poloviny srpna až do začátku října, v závislosti na odrůdě. Můžeme je nechat nesklizené i déle, ale jsou velkým lákadlem pro ptáky, kteří je dovedou velmi rychle sklidit místo nás. 

  • Dobře vyzrálé plody sbíráme obvykle po kranečkách a brzy je zpracujeme. Až do zpracování je ponecháme rozložené na bedničkách nebo v nízkých krabicích v chladnější místnosti, chráněné před hlodavci a před hmyzem.
  • Nemáte zrovna na zpracování aronie čas? Na bedničkách plody sice vydrží, ale budou pomalu sesychat, některé se mohou začít kazit. Pokud z nich chcete připravit marmeládu nebo šťávu, je lepší zpracování neodkládat.
  • Plody můžete nechat nesklizené co nejdéle, sledujte ale, jestli je neobjevilo ptactvo. Pokud dřevina není příliš velká, můžete ji přikrýt starou záclonou nebo netkanou textilií, aby se k plodům ptáci nedostali.

Využití plodů arónie

Zpracování plodů arónie je snadné a výrobky z nich jsou trvanlivé - nemají sklon se kazit. Chuť je mírně natrpklá, zralejší plody jsou lepší a šťavnatější, později začínají sesychat. Arónie je považována za mimořádně léčivou a prospěšnou pro naše zdraví, léčivé látky v menší míře obsahují i listy a květy, ale největší hodnotu mají plody.

  • Odtrháváme je z kranečků až těsně před zpracováním, aby zbytečně neodtékala cenná šťáva. Odtrhávání jde velmi rychle.
  • Záleží na nás, kdy plody opláchneme vodou. Když je omyjeme, dokud jsou ještě na kranečkách, nebude z nich při mytí zbytečně odtékat šťáva. Nicméně oplachování až po očištění je pohodlnější, zvlášť pokud máme arónie více.
  • Plody se dají snadno sušit, a to nejlépe v elektrické sušičce. Po usušení je používáme na přípravu ovocného čaje nebo např. do litého perníku místo rozinek.
  • Lze je přidávat do směsi na pečený čaj, čaji dají krásnou barvu a výbornou chuť.  
  • Jsou skvělé a bezkonkurenční na přípravu lahodných sirupů - můžeme je sice tepelně upravovat, ale léčivé vlastnosti nejlépe zachová sirup připravený zastudena.
  • Arónie je oblíbená na přípravu likérů.
  • Plody můžete využít na přípravu marmelád a džemů pikantní chuti, které se hodí jako náplň do sladkého pečiva.
  • Hodí se na kompoty, které v zimě využijeme do jogurtu nebo na posypání koláčů. Plody vzhledem připomínají borůvky nebo černý rybíz.
  • Arónie se velmi snadno mrazí, využijeme ji pak na přípravu čaje, na zdobení litých buchet nebo do jogurtu.
  • Pro nejbližší týdny stačí plody zasyrova promíchat s cukrem nebo medem a dát je do menších skleniček, ty pak uložit do chladna. Využijeme je např. do bílého jogurtu nebo na zdobení kaší. 

Arónie prospívá našemu zdraví

Pěstovat na zahradě arónii se určitě vyplatí, obsah cenných látek v ní obsažených má velkou hodnotu. Podle lidového léčitelství se arónie doporučuje např. jako prevence nachlazení a ke zpevňování cév. Plody se dají jíst i zasyrova, počítejte ale s jejich mírně natrpklou chutí, abyste nebyli zklamaní. 
A jaké zkušenosti s využitím arónie máte vy? Budeme rádi, když nám své tipy napíšete do komentáře pod článkem.

 

Komentáře

janatka: U nás se nejvíce osvědčil sirup zastudena připravený, má opravdu výbornou chuť a dlouho trvanlivost. Vydrží i více let a nekazí se. Jen když by se nechal opravdu dlouho otevřený na lince v kuchyni, tak časem začne kvasit.

Letos je to druhým rokem co jsme si zasadili stromek. Poprvé jsme ochutnali plody. Já si ji dávám trošičku :-O, tolik ji nemusím, ale budu si pomalu na ní zvykat, ta chuť pro mne je trpší. Manžel ten ji miluje. :-8 Likér jsem z ní pila už dávno a to mi chutnalo. Já tomu přijdu na chuť.<3:-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli