Asijská kuchyně: 11 používaných surovin, bez kterých se rozhodně neobejdete
Asijská kuchyně se vyznačuje nejen aromatickými a čerstvými surovinami, ale také tím, že stačí mít jen několik ingrediencí a vznikne dokonalý pokrm. To platí, ať už jste milovníky kari, či si rádi pochutnáte na křupavé kachně.
Mezi základní čerstvé suroviny asijské kuchyně se řadí zelenina - mrkev, paprika, fazolky, bambusové výhonky či pekingské zelí. Těmi dalšími potřebnými (včetně koření) vás rádi provedeme. Pokud si chcete opravdu pochutnat, přípravu jídla nešiďte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Suroviny typické pro asijskou kuchyni
Přinášíme vám výčet 11 surovin, bez kterých se při přípravě asijských pokrmů neobejdete:
- Limetky mají svou specifickou kyselou a svěží chuť a používají se ke konečnému ochucení asijských jídel. Rozhodně je nezaměňujte za citrony, jejich chuť je zcela odlišná.
- Zázvor je chuťově velmi výrazný a používá se pro jeho ostrost. Nakládaný je skvělý k sushi, čerstvý do marinád, omáček a k masu.
- Koriandr je nejpoužívanější bylinkou v této kuchyni. Přidává se téměř do všech pokrmů.
- Kurkuma dodá jídlu jemně pikantní chuť i parádní barvu. Lze ji použít namísto chilli papriček, pokud jsou na vás příliš pálivé.
- Chilli papričky neodmyslitelně patří k asijským pokrmům, ať už čerstvé nebo v podobě omáčky. Omáčka sriracha se používá do polévek, ale i do nudlových salátů.
- Sójová omáčka je základní surovinou této kuchyně. Přidává se do omáček a polévek, do masových pokrmů, dresinků, ale také k sushi.
- Ústřicová omáčka se používá také velmi často, stejně jako sójová omáčka.
- Rybí omáčka je surovinou nahrazující sůl, což platí i o omáčce sójové. Pokrm tedy není potřeba dále solit.
- Kari past je na trhu nepřeberné množství. Pokrmům dodávají skvělou vůni i chuť. Kari pastu si můžete koupit hotovou nebo si ji doma vyrobit.
- Kokosové mléko je základní surovinou k přípravě kari. Dodá mu dokonalou chuť a ještě ho zahustí.
- Rýže a rýžové nudle jsou přínosné pro naše trávení a skvěle nám doplní přísun zdravých sacharidů.
V Asii je jídlo životním stylem a důležitým základem pro jakékoliv události, svátky i rodinná či přátelská setkání. Vy si můžete pro některé setkání připravit třeba jarní závitky podle našeho videoreceptu. Skvěle poslouží nejen jako předkrm, ale i jako hlavní chod, pokud k nim přidáte např. čerstvý zeleninový salát. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat chilli papričky na zimu? Vyzkoušejte různé způsoby sušení, díky kterým si uchováte pálivé plody
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Usmažit čínské nudle je skutečně snadné. Nevěříte? Pojďte si připravit jednu porci s námi
Komentáře