Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salátové okurky patří mezi zeleninu, která se používá v kuchyních celého světa. Pro svěží chuť, šťavnatost a univerzálnost jsou okurky oblíbené nejen v salátech, ale i ve formě závitků, soudků a teplých asijských pokrmů.

Okurkový salát v české kuchyni znamená nastrouhanou okurku se sladkokyselou zálivkou a je chutný i osvěžující. Asijský salát se vyznačuje výraznější chutí a bohatou škálou ingrediencí, takže se dá konzumovat i jako příloha nebo hlavní jídlo.

Jak připravit asijský salát

Salát je velmi rychlý a připravený hned k podávání:

  • Oloupeme okurku, podélně ji rozpůlíme a lžicí vyjmeme střed se semínky. Obě poloviny rozkrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Mladé okurky nemusíme loupat ani půlit, pouze je pokrájíme na tenká kolečka a vložíme do misky. 
  • V hrnku smícháme 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rýžového octa a 2 lžíce sladké chilli omáčky. Přidáme prolisovaný stroužek česneku a pár kapek oleje z praženého sezamu.
  • Zálivku smícháme s okurkou, posypeme praženým sezamem a necháme až do podávání chladit v lednici. Místo chilli omáčky můžeme použít med, místo sezamového oleje olivový. 

Asijský salát se dá výborně kombinovat s čerstvou zeleninou (mrkev, papriky, cibule, pórek), ale také s kuřecím masem nebo se zbytky pečeného masa. Milovníci orientálních pokrmů mívají doma k dispozici celou škálu asijských omáček a dochucovadel

 

Další tipy a triky