Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Zdroj: Top recepty

Avokádo se řadí mezi ovoce, ačkoliv nám chutí více připomíná zeleninu. Jedná se o plod stálezeleného stromu - hruškovce přelahodného. Avokádo je velmi zdravé a navzdory vysokému obsahu tuků se doporučuje při dietách. Používá se především syrové, ale hodí se i k tepelné úpravě.

Avokádo místo másla

Avokádo je mimořádně bohaté na tuky vysoké biologické hodnoty. Tím je předurčeno v kuchyni k namazání na chléb a pečivo, podobně jako máslo. Přidáním avokáda do různých jídel zvýšíme jejich výživnou hodnotu a po konzumaci se budeme dříve cítit sytí.

Jak poznat zralé avokádo

Zralé avokádo poznáme podle tlakové zkoušky. Dosud pevné bude potřebovat na změknutí přibližně 4-5 dnů. Necháme ho dozrát při pokojové teplotěSprávně zralé avokádo reaguje na stisk, ale nesmí být kašovité s tmavými skvrnkami uvnitř plodu. Zralá avokáda skladujeme v lednici. 

Avokádo v salátech

Avokádo oloupeme a odstraníme jeho pecku. Nemá výraznou chuť, hodí se do různých salátů a snese výraznější dochucení. Ztmavnutí dužniny předejdeme, když ji pokapeme citrónovou šťávou. Zajímavou specialitou je rozpůlené avokádo, z něhož odstraníme pecku a do otvorů po ní vyklepneme vajíčka. Pokrm zapečeme v troubě.

Pomazánky z avokáda

Základní použití je jednoduché - nakrájíme avokádo na plátky, které položíme na pečivo. Kdo chce, může je vidličkou lehce rozmačkat, posolit, dochutit např. provenskálským kořením nebo mletým pepřem. Avokádo přidáváme do nejrůznějších pomazánek, často v kombinaci s tuňákem nebo vajíčkem.

Guacamole - mexický dip

Guacamole je původně mexický tradiční pokrm, který se připravuje z rozmačkaného avokáda, nakrájené cibule, soli, chilli koření a citrónové šťávy. Používá se jako dip. Podle některých receptů se přidávají nakrájená rajčata, česnek a bílý jogurt. Kdo chce, dochutí vše koriandrem.

Sladké dobroty z avokáda

I v sladké kuchyni najde avokádo uplatnění. Můžeme z něj připravit sladký krém - nutellu a další dobroty z našeho receptáře. V brownie skvěle nahradí máslo. Přidává se do pudinků, smoothie a sladkých krémů. Dobře chutná v kombinaci s kakaem a čokoládou.
Avokádo si určitě zaslouží místo v naší kuchyni.  Bude nám chutnat v kombinaci s vejci - ať už vařenými, míchanými nebo připravenými na způsob volských ok. Navíc z jeho velké pecky vypěstujeme v květináči na okně zajímavou rostlinu.

 

Komentáře

Tak nějak jsme si na avokádo doma hodně zvykli a máme ho doma často. Přidávám do zeleninových salátů i manžel to sní :-D, dokonce jsem z něho připravovala dort a hodně překvapil. Kolikrát se nám stalo, že bylo tvrdé a když dozrálo tak bylo hodně flekaté po rozkrojení. Jsou dost drahá a když to není k jídlu je to k ;-(. Snažíme se vybrat nějak to dobré.;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky