Bábovka s roládou je originální moučník, který vydá své tajemství až po nakrájení
Bábovka je cukrářský výrobek, upečený v kulaté formě s prázdným středem. Připravuje se z různých druhů těst, dochucuje se mnoha způsoby a zdobí se cukrem nebo polevou. Někdy může bábovka uvnitř skrývat překvapení.
Bábovka s překvapením může skrývat mramorování, kuličky ze slepených piškotů, barevnou mozaiku z kandovaného ovoce nebo vloženou roládu s marmeládou. Je jen na nás a naší fantazii, jak budeme pracovat s různými odstíny těsta.
Jak připravit bábovku s roládou
Z piškotového těsta ze dvou vajec si připravíme roládu na plech s pečicím papírem - ale pouze na delší polovinu (z papíru uděláme přepážku). Po vychladnutí potřeme plát marmeládou a svineme. Připravíme si těsto na bábovku, polovinu nalijeme do vymazané a vysypané formy. Trochu těsta obarvíme kakaem a nalijeme po obvodu do středu formy - na tmavé těsto položíme roládu, kterou stočíme do kruhu a zamáčkneme do těsta. Dolijeme zbytkem světlého piškotu a bábovku upečeme.
Rychlejším způsobem je rolovaná bábovka. Z kynutého těsta vyválíme plát, který potřeme náplní - makovou, ořechovou, povidlovou, jablečnou. Plát svineme jako roládu a vložíme do tukem vymazané formy. Po odpočinutí upečeme.
Komentáře