Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovky jsou cukrářské a pekařské výrobky, které se připravují ve specifické kulaté formě, nazvané "bábovka". Moučník se pyšní velkou variabilitou v druzích těst - tou nejoblíbenější je však třená mramorovaná bábovka.

První moučník, se kterým se většina z nás v dětství setkala, byla babiččina nebo maminčina bábovka. O víkendu nesměla chybět na žádném stole. Bábovka bývala snídaní, svačinou i pohoštěním pro návštěvu. Na pondělí už nikdy nezbyla.

Základní druhy bábovek

Hlavním poznávacím znakem bábovky není těsto, ale tvar formy:

  • Bábovky z piškotového těsta jsou oblíbené i přesto, že jsou trochu suché. Těsto nadlehčujeme sněhem z bílků a díky němu je moučník lehký a nadýchaný.
  • Bábovky z třeného těsta voní máslem, vanilkou a někdy i rumem. Jsou sladké, vydatné a syté, představují ideální občerstvení ke kávě i na nedělní snídani.
  • Bábovky z kynutého těsta jsou vláčné a voní droždím a rumem. Do formy je většinou vkládáme ve formě závinu plněného nádivkou (mák, ořechy).
  • Bábovky z tvarohového těsta jsou jemné, vláčné a mají mírně nakyslou chuť. Těsto je nadýchané, šťavnaté a moučník vydrží pár dní jako čerstvý.
  • Bábovky z jiných těst jsou také všeobecně oblíbené - například bábovka perníková, kefírová, nepečená se želatinou, mrkvová, celozrnná a bezlepková.

Jaké jsou další druhy bábovek

Záleží na tom, co přimícháme do těsta:

  • Bábovky s mákem, mandlemi, kokosem nebo ořechy (lískové, vlašské)
  • Bábovky s čerstvým, sušeným, kandovaným či lyofilizovaným ovocem
  • Bábovky s kakaem, strouhanou čokoládou, karobem nebo kávou
  • Bábovky s jogurtem, šlehačkou, zakysanou smetanou nebo majonézou

Jak vytvořit mozaiku v bábovce

Také jste se vždy těšili na rozkrojení bábovky?

  • Mozaiku v bábovce vytvoříme přidáním nějaké pevné ingredience do těsta - ořechů, čerstvého či kandovaného ovoce. Použít můžeme roládu, vloženou do těsta před pečením nebo piškoty, slepené marmeládou.
  • Mramorování těsta vytvoříme obarvením části těsta kakaem nebo jedlými barvivy. Po nalití obou těst do formy ho několikrát protáhneme špejlí. Pokud se toho bojíme, můžeme nalít těsta postupně na sebe, promíchají se samy.

Jak ozdobit obyčejnou bábovku

Bábovka pro návštěvu může vypadat podobně jako malý dort:

  • Poprášíme bábovku práškovým cukrem nebo kakaem pomocí jemného sítka.
  • Polijeme bábovku polevou - karamelovou, čokoládovou, cukrovou, citrónovou.
  • Ozdobíme bábovku kopečky šlehačky, krému nebo šlehaného tvarohu.
  • Bábovku s polevou nebo s krémem posypeme ovocem, oříšky, kokosem, strouhanou čokoládou nebo cukrářským zdobením.

Chcete si připravit svou vlastní bábovku, která je jemná, vláčná a není to "dusivka"? Zkuste si podle našeho videa upéct bábovku se zakysanou smetanou:

Sladké drobečky

Forem na bábovky je nepřeberné množství - jsou z různých materiálů a mají mnoho tvarů. Zajímavé je, že při spatření hotového moučníku nikdy nepochybujeme, že jde o bábovku. Nemůžete se rozhodnout, kterou upečete? Na některé recepty se podívejte v našem "bábovkovém" receptáři.

 

Komentáře

Další tipy a triky