Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lívance, ať už rozložené na talíři nebo vyrovnané na sobě, představují ideální lahodnou snídani. Při jejich přípravě můžeme naplno zapojit svou fantazii, protože variant, jak lívance vytvořit, je celá řada. Zužitkujeme do nich i krásně zralé banány a použít můžeme výživnou celozrnnou mouku.

Na přípravě lívanců se toho nedá mnoho zkazit. Na míchání jednoduchého těsta doporučujeme použít elektrický tyčový mixér nebo jiný přístroj. Těstu prospěje, když ho necháme před smažením krátce odležet, obvykle 1–2 hodiny, nejdéle však přes noc. 

Jak připravit banánové lívance

Důležitou součástí lívanců bývají vajíčka, která se postarají o dobrou soudržnost těsta. Obvykle přidáváme mouku, není to však nutné - mnoho receptů na lívance se obejde zcela bez mouky.  Lívance můžete vyzkoušet podle následujícího receptu:

  1. Potřebujeme 4 vejce, 2 vyzrálé banány a 50 g celozrnné mouky.
  2. Tip 1: Čím zralejší banány použijeme, tím lépe. Lívance pak budou aromatičtější a křupavější.
  3. Tip 2: Místo banánů lze použít také jablka, nejlépe sladká a moučnatá.
  4. Tip 3: Mouku můžeme přidat např. špaldovou nebo také žitnou či pohankovou. Vhodné jsou i jemné ovesné vločky. Lívance s celozrnnou moukou jsou výživnější, než když použijeme mouku obyčejnou. 
  5. Do misky dáme vejce, banány i mouku. Vše společně dobře vyšleháme. Necháme krátce odležet.
  6. Lívance smažíme z obou stran buď v lívanečníku nebo na obyčejné pánvi, z každé strany přibližně 1–1,5 minuty. Obvykle dáváme pod lívance při smažení trochu tuku, ale dají se smažit i dietně zcela bez tuku. Použít k tomu lze i elektrický palačinkovač - některé tipy mají dokonce formy na lívance.
  7. Tip 4: Lívance lze smažit na řepkovém, slunečnicovém nebo olivovém oleji. Použít můžeme také přepuštěné máslo (ghí), ale kokosový olej není vhodný.

Jak podávat lívance

Lívance podáváme tak, jak je máme rádi. Můžeme je obalit ve skořicovém cukru nebo pokapat javorovým či agávovým sirupem. Zdobit se samozřejmě dají také klasicky marmeládou a ovocem, zakysanou smetanou, jogurtem či krásně ušlehanou šlehačkou.

Na postup přípravy jedné varianty banánových lívanců se podívejte v následujícím videoreceptu:

Máte nějaké další osvědčené tipy, jak připravit banánové lívance? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář