Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moučník po rozkrojení vytváří mozaiku, tvořenou světlými a barevnými vrstvami piškotového těsta v kombinaci s krémem. Různobarevné vrstvy jsou někdy i záměrem kuchařky k vytvoření uměleckého dojmu.

Krájení dortu, řezu či bábovky se může stát překvapením nejen pro oslavence, ale i pro hosty. Šachovnicový vzor, mozaika barev nebo mramorování jsou nejen krásné na pohled, ale mnohdy i chutně zpestří jednoduchý moučník.

Pruhované řezy

Mozaiku získáme střídáním barevných plátů piškotu s krémem:

  • Upečeme korpusy dvou barev - většinou je to světlý a kakaový piškot, ale je možné přidat i více barevných odstínů. Musíme mít na paměti, že také krém vytvoří samostatnou vrstvu s vlastní barvou.
  • Pruhované řezy nebo pruhovaný korpus s nepravidelnou mozaikou lze poskládat do efektního vzoru střídáním různě silných plátů - úzký, široký, úzký, široký - slepený jedním nebo dvěma krémy (například vanilka a čokoláda).
  • Pomocí krému odlišné barvy vytvoříme pestrý dekor - ale s krémy dvou barev si můžeme se skladbou dortu opravdu pohrát. Světlým krémem slepujeme tmavé pláty, tmavým zase ty světlé. Marmeláda je další barvou v korpusu.

Mozaikové řezy

Opět jde o spojení dvou barevných těst:

  • Dekor zebra vytvoříme ze dvou těst různých barev (stačí polovinu světlého těsta obarvit kakaem). Začneme na střídačku lít těsta lžicí pokaždé na střed formy. Těsta se postupně rozlijí do stran. Nesmíme je smíchat!
  • Mramorové těsto vytvoříme nalitím jedné barvy těsta do formy. Na něj nahodile naklademe těsto druhé barvy pomocí lžíce. Dlouhou špejlí pak protahujeme obě těsta do vlnek, spirál a kroužků, aby se jen mírně promíchaly.
  • Maskáčový korpus vytvoříme obarvením těsta v miskách jedlými potravinářskými barvami do požadovaných odstínů. Těsta pak klademe lžičkou do formy jedno vedle druhého do několika vrstev a snažíme se je nesmíchat.

Skládané řezy

Pracnější, ale velmi efektní je mozaika, která tvoří samostatný vzor v moučníku:

  • Do formy s piškotovým těstem vložíme cukrovinky jiné barvy, které se s ním dají upéct - kostičky tmavého nebo barevného korpusu, dětské piškoty spojené marmeládou, čokoládové pralinky nebo barevné želé.
  • Velmi krásný je dort s vloženým středem nebo řezy se středovou částí, která po rozkrojení tvoří vzor. Vytváří ji jinobarevný piškot, z kterého vykrájíme stejné tvary, klademe je těsně za sebe do formy, zalijeme těstem a upečeme.
  • Do piškotového těsta v chlebíčkové formě můžeme jednu za druhou vložit malé roládky nebo palačinky s uříznutými konci, potřené marmeládou, které po upečení a rozkrájení moučníku vypadají jako růže.

Šachovnicové řezy

Kromě dvoubarevných kostek je možné vytvářet i složité skotské vzory:

  • Šachovnicový dort vytvoříme upečením dvou barevných korpusů, z kterých pomocí vykrajovátek nebo šablon vykrájíme kruhy, které by měly být stejně široké i vysoké (například 3 cm). Přímo na podnose je složíme do soustředných kruhů a střídáme přitom barvy. Další vrstvu přidáme tak, že na obvodový kruh potřený krémem položíme obvodový kruh jiné barvy a doplníme kruhy směrem ke středu. U dalších vrstev vše opakujeme - po rozkrájení dortu se objeví kostky.
  • Šachovnicové řezy připravíme ze dvou různobarevných plátů, kterým po vychlazení seřízneme kraje a rozdělíme je na několik dlouhých pruhů stejné výšky a šířky v řezu. Barevné pruhy přímo na podnose slepujeme krémem. Další vrstvu hranolků klademe tak, aby po rozkrojení vznikla šachovnice. Jednotlivé hranolky těsta můžeme potřít krémem i marmeládou. Po vychlazení polijeme řezy citrónovou polevou, čokoládou nebo je ozdobíme jako dort.

Typickým, několikabarevným skládaným moučníkem jsou punčové řezy. Na jejich přípravu se můžete podívat v našem videu - jsou prostě dokonalé:

Sladké drobečky

Nádherným, i když trochu pracným moučníkem je dětský dort, složený z piškotových plátů barvy duhy. Pláty se pečou každý zvlášť a spojují šlehačkou nebo jedním druhem světlého krému. Další mozaikový moučník vytvoříme z plátu na roládu, který potřeme krémem, pokrájíme na pruhy a ty se pak stáčí do tvaru dortu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky