Jak zpracovat bedly? Kromě oblíbených řízků je můžeme přidat do gulášů, polévek nebo do houbového koření
Bedla vysoká je jedna z našich nejoblíbenějších hub. Od jedovatých bedel (chřapáčová, pleťová) se liší posuvným prstencem a barvou, která se na řezu nemění. Roste v listnatých i jehličnatých lesích, na loukách a na okrajích cest. Sběr bedly je velice jednoduchý, protože její široký klobouk je z dálky vidět.
Bedla vysoká je velice chutná houba, houbaři vyhledávaná pro její široké využití v kuchyni. Bedlu lze zpracovat do všech houbových jídel, ale musíme mít na paměti, že noha bedly je tuhá, proto volíme úpravu pouze klobouku, který měří až 40 cm.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zpracování celých klobouků bedly v kuchyni
- Uzavřené klobouky mladých hub můžeme naplnit směsí masa, kousky hub, sýra a slaniny. Bedly vložíme do pekáče a potřeme olejem. Také je můžeme podlít vývarem, přidat cibuli, česnek, zbytky hub a dusit pod pokličkou. Po upečení podáváme s brambory nebo pečivem.
- Klobouky ve tvaru misky přímo volají po naplnění. Klobouky osolíme, položíme do pekáče nebo plech dužninou nahoru a naplníme směsí masa a slaniny. Pečeme do růžova, pak posypeme sýrem a dopečeme. Klobouky můžeme před pečením přiklopit druhou houbou jako pokličkou.
- Ploché klobouky bedel jsou předurčené k obalení v trojobale a usmažení. Bedlové řízky jsou naprostou delikatesou a říká se, že kdo neochutnal bedlu, nejedl nikdy pořádnou houbu. Klobouky musíme před obalením rozkrájet na menší kusy, aby se vešly do pánve.
- Plátky klobouků bedel můžeme smažit na tuku osolené a okmínované, posypané kořením nebo obalené v těstíčku z vajec, mouky a sýra.
Další zpracování bedel
Někdy se klobouk bedly poláme, takže máme možnost ji zkusit připravit jinak než k plnění nebo jako řízek:
- Větší kousky bedly můžeme zapékat, dusit jako guláš, obalovat v těstíčku, smažit z ní škvarky, opékat na kmíně nebo připravit se zeleninou.
- Menší kousky bedel smažíme na malé houbové škvarečky nebo přidáváme pod maso. Hodí se do polévek, do houbových směsí, do salátů.
- Malé kousky bedel zpracujeme do houbových paštik a pomazánek, do míchaných směsí a salátů se zeleninou, do polévek a pod maso.
- Nohy (třeně) bedel jsou výborné důkladně vysušené a rozemleté na houbové koření. Skladujeme ho ve vzduchotěsné nádobě nebo z něj můžeme namíchat směs houbového koření.
Houby, opečené na oleji, jsou výborné, ať se jedná o jakýkoli druh tvrdší houby, nejen o bedly. V našem videoreceptu se na jeden takový recept můžete podívat:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Pozor na bedly! Některé mohou být jedovaté, jiné jsou nejedlé, všímat si musíme hlavně jednoho znaku
Komentáře