Jakého pečete beránka? Dáváte přednost piškotovému nebo třenému těstu? Upéct jej můžete i bez formy
Beránek je typ sladkého pečiva ve formě, vzniklý jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta a v minulosti poměrně běžný pokrm i u nás. S ústupem chovu skopového je pro nás jehněčí vzácnější.
Sladký beránek je pečený podobně jako bábovka. Formy mohou být kameninové, plechové nebo silikonové. Jak připravit formu jsme psali v jednom z minulých tipů. Stejná pravidla platí i pro formy beránků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Některé formy jsou dvoudílné, kdy beránek má i záda. Jsou vhodné u těch beránků, které jen pocukrujeme a ozdobíme mašličkou. Je nutné dobře vymazat a vysypat obě části formy. Těstem naplníme jen přední část beránka a pak přiklopíme prázdnou zadní část, těsto v troubě do formy „doroste“. Výhodou je, že beránek je krásně vzorovaný i na zádech. Nevýhodou je větší pracnost a složitější pečení, kdy musíme dobře odhadnout čas, aby byl propečený. Kromě forem beránků jsou v prodeji i formy zajíčků.
Kynuté těsto
Kynuté beránky nevídáme tak často, ale mnozí na ně nedají dopustit. Těsto vypracujeme a upečeme podle zásad na kynuté těsto. Beránci mohou být plnění nádivkou jako kynuté bábovky. Kynuté beránky sníme včas, protože těsto brzy vysychá.
Piškotové těsto
Piškotoví beránci z těsta bez tuku jsou vhodní na dekoraci, protože když těsto uschne, lze ho nastrouhat na sladké drobečky a použít třeba na nepečené cukroví. Také se mohou zdobit krémem nebo bílkovým sněhem.
Beránci ze šlehaného těsta s tukem
Na beránka ze šlehaného těsta můžeme s úspěchem použít recepty na oblíbené bábovky, jen asi bude nutné přizpůsobit poměr surovin velikosti vaší formy. Nebo z přebytku těsta upéct malé bábovičky (muffinky).
Takových těst známe desítky: tvarohové, jogurtové, šlehačkové, s jablky, ořechy, čokoládou, tyčinkou Margot, biskupské apod. Mohou být ozdobené čokoládou nebo bílou polevou nebo jen pocukrované. Vždy to bude dobrota.
Beránci bez formy
Dokonce i ti, kdo nevlastní formu beránka, mohou upéct beránka bez formy z těsta tvarovaného do kuliček a vzápětí slepených do tvaru beránka. Takový beránek je velmi půvabný.
Slaný beránek
Do formy na beránka můžete vložit i oblíbenou nádivku nebo sekanou a upéct slaného beránka. Bude to příjemné překvapení pro rodinu nebo koledníky.
Přejeme příjemné pečení!
Komentáře