Bezinky jsou plody černého bezu. Na koláčích připomínají borůvky a krásně voní
Černý bez dříve býval typickým keřem venkovských zahrad, ale dnes se na nich objevuje hlavně tehdy, když tam vyroste samovolně. Nemá to jednoduché, protože se ho zahrádkáři často snaží zlikvidovat, tedy alespoň do té doby, než objeví jeho užitečnost.
Černý bez v dobrých podmínkách a bez omezování vyroste na pořádný keř, může být vysoký i pět metrů. Kvete v červnu a vyznačuje se výraznou vůní. Bíložluté květy se využívají na smažení (kosmatice) nebo na výrobu osvěžujícího voňavého sirupu, a to buď teplou nebo studenou cestou. Mohou se také sušit a v domácím léčitelství jsou ceněné. Zvlášť oblíbené jsou čaje s potopudnými účinky, které se používají hlavně při nachlazení a kašli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat bezinky
Od konce srpna do poloviny září dozrávají černofialové plody, kterým se říká bezinky. Podívejte se, jak bezinky sklízet. Tyto plody intenzivně barví a příjemně voní, zvlášť po tepelné úpravě. Dají se zpracovat na šťávu nebo na marmeládu, na koláčích vypadají podobně jako borůvky a lahodně chutnají. Můžete z nich připravit likér, dokonce se dají usušit nebo přidávat do pečeného čaje. Ke konzumaci zasyrova se ale nehodí, protože mohou vyvolat nevolnosti (zvracení).
Tip: Pokud máte bezinky na zahradě, skliďte je včas, než se do nich pustí ptáci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krabí salát s cuketou
Přidáno před 6 hodinami
Lilek se žampiony, kukuřicí a fazolkami
Přidáno před 7 hodinami
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno 18. 9. 2024 12:33
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno 18. 9. 2024 12:00
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno 18. 9. 2024 07:50
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z květů černého bezu zastudena. Recepty na lahodné osvěžení z léčivých květů nám poradí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Anna a Kamila sekly s prací v korporátu a zdravotnictví a začaly péct chleba. Dnes se na jejich krkonošské bochníky stojí fronty
Komentáře