Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černý bez dříve býval typickým keřem venkovských zahrad, ale dnes se na nich objevuje hlavně tehdy, když tam vyroste samovolně. Nemá to jednoduché, protože se ho zahrádkáři často snaží zlikvidovat, tedy alespoň do té doby, než objeví jeho užitečnost.

Černý bez v dobrých podmínkách a bez omezování vyroste na pořádný keř, může být vysoký i pět metrů. Kvete v červnu a vyznačuje se výraznou vůní. Bíložluté květy se využívají na smažení (kosmatice) nebo na výrobu osvěžujícího voňavého sirupu, a to buď teplou nebo studenou cestou. Mohou se také sušit a v domácím léčitelství jsou ceněné. Zvlášť oblíbené jsou čaje s potopudnými účinky, které se používají hlavně při nachlazení a kašli.

Jak zpracovat bezinky

Od konce srpna do poloviny září dozrávají černofialové plody, kterým se říká bezinky. Podívejte se, jak bezinky sklízet. Tyto plody intenzivně barví a příjemně voní, zvlášť po tepelné úpravě. Dají se zpracovat na šťávu nebo na marmeládu, na koláčích vypadají podobně jako borůvky a lahodně chutnají. Můžete z nich připravit likér, dokonce se dají usušit nebo přidávat do pečeného čaje. Ke konzumaci zasyrova se ale nehodí, protože mohou vyvolat nevolnosti (zvracení).

Tip: Pokud máte bezinky na zahradě, skliďte je včas, než se do nich pustí ptáci.

Černý bez je nenáročnou dřevinou, která od vás bude potřebovat jen prostor. Nejlépe se jí daří v humózní vlhké půdě. Pokud máte na zahradě prostoru dostatek, myslete i na ni, užitek přinese dokonce dvakrát za rok.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky