Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při celiakii se vyhýbáme lepku, který je obsažen v potravinách s pšeničnou, ovesnou, ječmennou a žitnou moukou. Nekonzumujeme výrobky z těchto druhů mouky, jako jsou např. chleba, rohlíky a také cukroví.

Cukroví potřebuje k dosažení potřebných vlastností mouku, máslo, cukr, vejce a dochucovadla, kterými jsou například kakao, kokos, oříšky a koření. Problém nastane, pokud máme v rodině celiaka, který si musí cukroví s lepkem odpustit

Z čeho se dá péct bezlepkové cukroví

Vánoční svátky si mohou užít i celiaci se třemi možnostmi přípravy cukroví:

  • Cukroví bez mouky a škrobu - vynecháme vše, co obsahuje lepek a vytvoříme cukroví úplně bez mouky. Například sněhové pečivo (laskonky), ořechy a ovoce v čokoládě či v karamelu, datlové kuličky, želé bonbóny, kokosové kmeny, domácí čokoládky a mnoho jiných výborných druhů.
  • Cukroví z bezlepkové mouky - mouka je nabízena řadou specializovaných obchodů a hypermarketů. Každý, kdo má celiaka v rodině, už bezlepkové mouky zná (například Jizerku) a používá je. S pomocí bezlepkové mouky lze vytvořit cukroví téměř k nerozeznání od toho klasického.
  • Cukroví z alternativní mouky můžeme upéct podobné jako z pšeničné mouky - nevýhodou je horší práce s těstem a mnohdy i neakceptovatelná pachuť. Používáme mouky bez lepku, kterými jsou například kukuřičná, rýžová, pohanková, jáhlová, amarantová, čiroková či všechny ořechové mouky.
Lepek v těstě prostě chybí, proto ho můžeme nahradit jinou surovinou - ale nebudeme si namlouvat, že je to tak jednoduché. Za krásným a dobrým cukrovím, sladkým pečivem, chlebem nebo rohlíky je spousta práce, pečení, zkoušek a ochutnávání. Nakonec jistě najdeme způsob, jak připravit těsto, které nám chutná.
Celiakové nemusí přijít ani o narozeninový či svatební dort. Bezlepkové mouky jsou pečlivě namíchány, aby byl moučník co nejlepší. Podívejte se na video, jak připravit dortový korpus

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky