3 varianty přípravy bezlepkového cukroví: I bez mouky získáme báječnou dobrotu
Při celiakii se vyhýbáme lepku, který je obsažen v potravinách s pšeničnou, ovesnou, ječmennou a žitnou moukou. Nekonzumujeme výrobky z těchto druhů mouky, jako jsou např. chleba, rohlíky a také cukroví.
Cukroví potřebuje k dosažení potřebných vlastností mouku, máslo, cukr, vejce a dochucovadla, kterými jsou například kakao, kokos, oříšky a koření. Problém nastane, pokud máme v rodině celiaka, který si musí cukroví s lepkem odpustit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho se dá péct bezlepkové cukroví
Vánoční svátky si mohou užít i celiaci se třemi možnostmi přípravy cukroví:
- Cukroví bez mouky a škrobu - vynecháme vše, co obsahuje lepek a vytvoříme cukroví úplně bez mouky. Například sněhové pečivo (laskonky), ořechy a ovoce v čokoládě či v karamelu, datlové kuličky, želé bonbóny, kokosové kmeny, domácí čokoládky a mnoho jiných výborných druhů.
- Cukroví z bezlepkové mouky - mouka je nabízena řadou specializovaných obchodů a hypermarketů. Každý, kdo má celiaka v rodině, už bezlepkové mouky zná (například Jizerku) a používá je. S pomocí bezlepkové mouky lze vytvořit cukroví téměř k nerozeznání od toho klasického.
- Cukroví z alternativní mouky můžeme upéct podobné jako z pšeničné mouky - nevýhodou je horší práce s těstem a mnohdy i neakceptovatelná pachuť. Používáme mouky bez lepku, kterými jsou například kukuřičná, rýžová, pohanková, jáhlová, amarantová, čiroková či všechny ořechové mouky.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře