Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepková strava je určená pro lidi, kteří mají celiakii - doživotní nesnášenlivost lepku. Lepek je obsažen v obilovinách jako je pšenice, ječmen, žito a oves, a také ve výrobcích, které obiloviny s lepkem obsahují.

Lidé s celiakií mají rozhodně těžší život než zdraví lidé. Každá sebemenší stravovací chyba jim může způsobit velké zdravotní problémy, bolesti a nepříjemné pocity. Nejde jen o to, jak se vyhýbat obilovinám, ale i potravinám se stopami lepku.

Jak se vyhnout lepku v potravinách

Celiakové mají seznam potravin, které mají zakázané - například pečivo, těstoviny, knedlíky, obalované maso a sladké moučníky. Některé potraviny však obsahují skrytý lepek, kterému se musí také vyhnout - mohou ho obsahovat polévky, omáčky, pudinky, prášek do pečiva, uzeniny a paštiky. 

V současnosti se dají v každém větším obchodě koupit náhražky potravin pro celiaky - například bezlepkové mouky, hotové směsi na chleba i sladké moučníky. Takové mouky méně lepí, proto je potřeba k nim přidat více vajec, oleje nebo mléka.

Čím se dají nahradit obiloviny

Možností je mnoho, ale ne každá náhražka zachutná:

  • Na zahuštění polévek a omáček použijeme rozmixované brambory nebo zeleninu, luštěniny, semínka, kukuřičný nebo bramborový škrob a mouky z různých druhů bezlepkových obilnin a semínek.
  • K přípravě těsta na domácí chléb, knedlíky, slané a sladké koláče, moučníky nebo dortové korpusy využijeme koupenou bezlepkovou mouku - amarantovou, rýžovou, jáhlovou, pohankovou, cizrnovou, ořechovou nebo jejich směsi.
  • Ovoce a zeleninu můžeme konzumovat podle libosti - stejně jako ořechy, vejce, luštěniny, rýži, kokos, brambory, maso, kvalitní čokoládu, bonbóny a sněhové pečivo typu Pavlova.

Bezlepková dieta znamená, že si jídlo na oslavy musíme nosit sami. Někteří z nás mají přátele, kteří s pohoštěním pro "bezlepkáče" počítají a něco vhodného připraví. Pro jistotu bychom měli mít připravenou nějakou bezlepkovou mňamku, aby nám nebylo líto, že nemůžeme ze stolu nic ochutnat.

Celiakové se nemusí vzdát většiny dobrých jídel. Mnohdy ani zdraví lidé nepoznají, že pokrm neobsahuje pšeničnou mouku. Nechte se inspirovat naším videem a připravte si bezlepkové veganské kuličky:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky