Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lepek je obsažen v obilovinách jako pšenice, žito, ječmen, oves a špalda. Lidé s intolerancí na lepek se proto musí vyhýbat všemu, co obsahuje mouku z těchto obilovin - to znamená i jejich stopovému množství.

Lidé, kteří se musí vyhýbat lepku, mají pocit, že jsou o mnoho pokrmů ochuzeni. V nabídkách obchodů je však nejen pestrá nabídka bezlepkové mouky a různých náhražek, ale také spousta výrobků, které splňují požadavky na bezlepkovou stravu.

Jak se vyvarovat lepku v pečení

Z příprav na sladké pečení musíme vynechat mouku, což byla v minulosti pro celiaky noční můra. V současné době ani nepoznáme, že pečeme z náhražek:

  • Bezlepkové mouky se vyrábějí v mnoha druzích a každý si postupem doby najde tu svou. Mouky mají převážně hladkou a jemnou konzistenci.
  • Náhražky mouky se vyrábí ze surovin, které neobsahují lepek - mouku koupíme ořechovou, kokosovou, kukuřičnou, banánovou, jáhlovou, rýžovou, mandlovou.
  • Mnoho náhražek má specifickou chuť, kterou si někdo oblíbí a jiný ne - například mouka pohanková, cizrnová, lněná, hrachová, fazolová a čočková.
  • Mletý mák, pudinkový prášek, kukuřičný škrob a práškové kakao mnohdy plnohodnotně nahradí ve sladkém pečení mouku.

Pokrmy bez mouky a jejich náhražek

Začátečníci často váhají nad obsahem lepku v každém jídle s moukou - ale mohou ji úplně vynechat a jíst pouze zdravé moučníky:

  • Sněhové moučníky se připravují z ušlehaných bílků, cukru a kukuřičného škrobu. Ze sněhu upečeme dorty Pavlova, rolády, laskonky nebo sladké pusinky.
  • Tvarohové pěny, šlehačkové poháry a krémy, jogurty s ovocem, zmrzliny a jiné dobroty, servírované v pohárech, jsou vhodnou bezlepkovou dobrotou. 
  • Některá jídla bez mouky se nijak neliší od jídel zdravých lidí - rýžový nebo jáhlový nákyp, sladké knedlíky s ovocem.
  • Ovoce v čokoládě nebo v karamelu, mražené pochoutky, makové a ořechové řezy, tvarožník nebo kakaová roláda bez mouky mluví samy za sebe.

Vánoční cukroví bez lepku nachází své místo na stolech nemocných i zdravých lidí, kteří odmítají konzumaci bílé mouky. Čokoládové pralinky jsou oblíbeným jedlým dárkem pro celiaky.

Podívejte se na video, v kterém vám ukážeme přípravu rolády bez mouky. Zjistíte, že vypadá podobně jako ta s moukou - ale v chuti rozdíl nepoznáte:

 

Komentáře

Další tipy a triky