Bobkový list si můžete snadno vypěstovat i doma. Poradíme vám, jak ho používat
Bobkový list neboli vavřín vznešený je stálezelená rostlina, jejíž čerstvé i usušené listy patří mezi stálice naší a světové kuchyně. Jako koření s intenzívní vůní je bobkový list používán k dochucení polévek, omáček a zavařovacích nálevů. Samotné listy jsou nejedlé, slouží pouze ke zvýraznění chuti a vůně pokrmu.
Bobkový list můžeme koupit jako koření v obchodě, ale je možné ho pěstovat i doma. Od jara do podzimu se mu bude dařit venku, ale na chladné období roku ho umístíme na krytý balkón nebo za okno, protože nesnáší mrazy. Korunu stříháme 2x ročně, listy usušíme a používáme v kuchyni jako jedno z nejaromatičtějších druhů koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bobkový list v kuchyni
Listy využijeme k dochucení pokrmu, pak je vyjmeme a vyhodíme. A co všechno skvěle ochutí?
- Polévky - zeleninové, smetanové, bramborové, gulášové, houbové, zelňačky
- Omáčky - smetanové, svíčkové, rajské a guláše
- Maso - pečené maso, vepřový ovar, zvěřinu
- Ryby - pečené nebo nakládané do láku, do smetany, rybí saláty
- Nálevy - na okurky, houby, zelí a jiné zeleniny
- Luštěniny - fazole, čočku, hrách, pohanku, kroupy
Bobkový list jako lék
- uklidňuje a pomáhá při nespavosti, uvolňuje dýchací cesty, zlepšuje paměť
- má protizánětlivé a detoxikační účinky, pomáhá proti nadýmání
- ve formě obkladů působí blahodárně na revma a artritidu, snižuje krevní tlak
- je součástí detoxikačních čajů; společně se skořicí i nápojů na hubnutí
- jeho aroma odpuzuje moly, proto ho ukládáme do skříní mezi prádlo
(Zdroj: M. Zilliken, Koření - popis a použití)
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit poctivý silný vývar? Pro intenzivnější chuť kosti nejdříve opečte, pro čirý vývar sbírejte pěnu
Pěstování bylinek na jednom stanovišti: Rozmarýn a tymián mají rádi slunečné aranžmá, v polostínu se daří majoránce nebo kerblíku
Výtečné hospodské pepřenky: Recept na pikantní rybí chuťovku se zeleninou a pepřem zvládnete levou zadní
Komentáře