Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bobkový list si můžete snadno vypěstovat i doma. Poradíme vám, jak ho používat
Zdroj: Pixabay - kropekk_pl

Bobkový list neboli vavřín vznešený je stálezelená rostlina, jejíž čerstvé i usušené listy patří mezi stálice naší a světové kuchyně. Jako koření s intenzívní vůní je bobkový list používán k dochucení polévek, omáček a zavařovacích nálevů. Samotné listy jsou nejedlé, slouží pouze ke zvýraznění chuti a vůně pokrmu.

Bobkový list můžeme koupit jako koření v obchodě, ale je možné ho pěstovat i doma. Od jara do podzimu se mu bude dařit venku, ale na chladné období roku ho umístíme na krytý balkón nebo za okno, protože nesnáší mrazy. Korunu stříháme 2x ročně, listy usušíme a používáme v kuchyni jako jedno z nejaromatičtějších druhů koření.

Bobkový list v kuchyni

Listy využijeme k dochucení pokrmu, pak je vyjmeme a vyhodíme. A co všechno skvěle ochutí?

  • Polévky - zeleninové, smetanové, bramborové, gulášové, houbové, zelňačky
  • Omáčky - smetanové, svíčkové, rajské a guláše
  • Maso - pečené maso, vepřový ovar, zvěřinu
  • Ryby - pečené nebo nakládané do láku, do smetany, rybí saláty
  • Nálevy - na okurky, houby, zelí a jiné zeleniny
  • Luštěniny - fazole, čočku, hrách, pohanku, kroupy

Bobkový list jako lék

Využívá se i pro své léčebné a antiseptické účinky. Podle lidového léčitelství má více možností uplatnění: 
  • uklidňuje a pomáhá při nespavosti, uvolňuje dýchací cesty, zlepšuje paměť
  • protizánětlivé a detoxikační účinky, pomáhá proti nadýmání
  • ve formě obkladů působí blahodárně na revma a artritidu, snižuje krevní tlak
  • je součástí detoxikačních čajů; společně se skořicí i nápojů na hubnutí
  • jeho aroma odpuzuje moly, proto ho ukládáme do skříní mezi prádlo

(Zdroj: M. Zilliken, Koření - popis a použití)

Bobkový list je ceněná rostlina, která má své místo v každé kuchyni. Pokud máte rádi aromatické pokrmy, určitě ho do nich přidejte. Jsou totiž jídla, která se bez něj prostě neobejdou, třeba taková svíčková. Vyzkoušet ji můžete podle následujícího videoreceptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky