Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů, ubývá bohužel i porostů borůvčí.
Bývají roky, kdy se úroda lesních plodů jak v lese, tak na vaší zahradě opravdu zadaří. A tak se stane, že mlsání samotných syrových bobulí máte za chvíli už dost. Je proto třeba vymyslet, jak s…
Zdravé a chutné plody
Jsou velmi zdravé. Plody obsahují třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, vitaminy řady B a množství minerálů, hlavně železo, vápník, draslík, hořčík a fosfor. Působí dezinfekčně, proti průjmům, zánětům dutiny ústní a hrtanu. Využívá se i jejich barvící schopnost. Listy borůvek se suší do směsí na diabetické čaje a používají se i ke kloktání.
Na zahrádkách se pěstují jejich kulturní odrůdy pocházející ze Severní Ameriky. Vytvářejí vyšší keříky a jsou poměrně náročné na kyselost půdy, vláhu a živiny. Na rozdíl od lesních borůvek mají nebarvící dužninu i méně intenzivní chuť, zato velké plody, které se často využívají i jako ozdoba moučníků. Obsahují menší množství vitaminů i minerálů, léčebné účinky nemají.
Jak skladovat a zpracovávat borůvky
Botanicky podobné borůvkám jsou brusinky, případně klikva. Obsahují množství pektinu a tříslovin. Zpracovávají se hlavně na pikantní kompoty nebo džemy, které skvěle doplní jídla ze zvěřiny, hovězího masa nebo plísňových sýrů.
Komentáře