Znáte bosáky, knedlíky napůl z vařených a syrových brambor? Naučíme vás je vařit
Bramborových těst je více druhů. Ze syrových brambor jsou vhodná na placky nebo chlupaté knedlíky. Z těsta z brambor vařených vaříme škubánky, knedlíky a mnoho jiných dobrot. Výsledek spojení syrových a vařených brambor je překvapivě chutný.
Knedlíkům z poloviny syrových a poloviny vařených brambor se v jižních Čechách říká bosáky. Vaří se většinou k pečenému masu (husa, kachna, vepřové) a zelí. Mohou se ale jíst i bez masa, jen omaštěné a posypané smaženou cibulkou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit pravé bosáky
Na správné bosáky potřebujete 1,5 kg brambor, sůl, 1 vejce, 1 lžíci bramborového škrobu (Solamyl) a trochu hladké mouky.
- Brambory rozdělte na poloviny - jednu polovinu brambor uvařte den předem ve slupce. Pak je ještě teplé oloupejte a nechte zakryté úplně vychladnout.
- Druhý den je nastrouhejte (struhadlo malé kapky) na vál.
- Druhou polovinu brambor zbavte slupky a nastrouhejte najemno jako na bramborák.
- Zavažte je do čistého pevného plátna a vymačkejte z nich co nejvíc tekutiny, kterou je nutné zachytit do misky.
- K vařeným bramborám přidejte syrové, tekutinu z misky opatrně slijte a přidejte usazený škrob.
- Osolte, vklepněte vajíčko a pro jistotu ještě přidejte lžíci sypkého škrobu.
- Zpracujte rychle a krátce v těsto. Osolené těsto rychle řídne, proto pracujte opravdu rychle. Pokud se těsto lepí (měli jste málo vymačkané brambory), přidejte trochu hladké mouky.
- Tvořte kulaté knedlíky velké asi jako tenisové míčky, obalte v hladké mouce a vařte podle zvyku ve vroucí vodě nebo v páře asi 10–15 minut podle velikosti. Správně uvařené bosáky nemají syrový střed.
- Hotové knedlíky potřete tukem, aby se neslepily. Podávejte rozpůlené nebo nakrájené na plátky.
Komentáře