Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte bosáky, knedlíky napůl z vařených a syrových brambor? Naučíme vás je vařit
Zdroj: Toprecepty

Bramborových těst je více druhů. Ze syrových brambor jsou vhodná na placky nebo chlupaté knedlíky. Z těsta z brambor vařených vaříme škubánky, knedlíky a mnoho jiných dobrot. Výsledek spojení syrových a vařených brambor je překvapivě chutný.

Knedlíkům z poloviny syrových a poloviny vařených brambor se v jižních Čechách říká bosáky. Vaří se většinou k pečenému masu (husa, kachna, vepřové) a zelí. Mohou se ale jíst i bez masa, jen omaštěné a posypané smaženou cibulkou.

Jak uvařit pravé bosáky

Na správné bosáky potřebujete 1,5 kg brambor, sůl, 1 vejce, 1 lžíci bramborového škrobu (Solamyl) a trochu hladké mouky.

  • Brambory rozdělte na poloviny - jednu polovinu brambor uvařte den předem ve slupce. Pak je ještě teplé oloupejte a nechte zakryté úplně vychladnout.
  • Druhý den je nastrouhejte (struhadlo malé kapky) na vál.
  • Druhou polovinu brambor zbavte slupky a nastrouhejte najemno jako na bramborák.
  • Zavažte je do čistého pevného plátna a vymačkejte z nich co nejvíc tekutiny, kterou je nutné zachytit do misky.
  • K vařeným bramborám přidejte syrové, tekutinu z misky opatrně slijte a přidejte usazený škrob.
  • Osolte, vklepněte vajíčko a pro jistotu ještě přidejte lžíci sypkého škrobu.
  • Zpracujte rychle a krátce v těsto. Osolené těsto rychle řídne, proto pracujte opravdu rychle. Pokud se těsto lepí (měli jste málo vymačkané brambory), přidejte trochu hladké mouky.
  • Tvořte kulaté knedlíky velké asi jako tenisové míčky, obalte v hladké mouce a vařte podle zvyku ve vroucí vodě nebo v páře asi 10–15 minut podle velikosti. Správně uvařené bosáky nemají syrový střed.
  • Hotové knedlíky potřete tukem, aby se neslepily. Podávejte rozpůlené nebo nakrájené na plátky.
Pro začátečníky přidáváme videorecept, který vám přiblíží trochu jiný postup krok za krokem na chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor. Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky