Kvíz míchaných koktejlů: Jedním z retro nápojů na oslavách je bowle. Naučte se ji s námi
Bowle (boule) je lehký alkoholický míchaný nápoj mnoha druhů, který býval oblíbený mezi mladými jako poměrně levný a chutný nápoj s alkoholem. Připravuje se do velké skleněné nebo porcelánové mísy a hosté si jej sami nabírají naběračkou do širokých skleniček nebo hrnků.
Základem je ovoce (nejčastěji kompotované), suché víno a šumivé víno. Někdo přidává i lihoviny, ale nejsou nezbytné. Naopak můžeme přidáním sycené minerálky obsah alkoholu snížit. Použité ovoce dává bowli charakter i název. Příkladem letní bowle je Sangría.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit bowli
Všechny suroviny jsou vychlazené, přidáváme k nim i kostky ledu. Potřebujeme ovoce a bílé, červené nebo růžové víno podle druhu ovoce. Také šumivé víno podle vlastního výběru a kapsy.
- Do mísy vložíme ovoce. Kompot může být i míchaný, ale většinou asi použijeme jednodruhový. Větší kusy ovoce překrájíme na kousky (sousta). Ovoce musí být bez jader a pecek. V současnosti není problém koupit ovoce čerstvé. Čerstvé ovoce přisladíme, kompotované není potřeba přislazovat.
- Ovoce zalijeme vínem a necháme asi půl hodiny v chladu macerovat.
- Před podáváním přidáme lihovinu (většinou bílý rum nebo vodku), kostky ledu a šumivé víno nebo minerálku.
- Pro děti nebo hosty, kteří nepijí alkohol, můžeme připravit bowli tak, že kompoty i s nálevem zalijeme sycenou minerálkou a přidáme led.
- Bowli konzumujeme ze širokých skleniček nebo v nouzi z hrníčků a přidáváme lžičku na ovoce.
Na závěr pro vás máme kvíz na téma míchané nápoje. Vyzkoušejte ho s námi:
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře (1)