Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boží milosti jsou jednoduchým smaženým moučníkem, který se podle tradice připravoval při svátečních příležitostech
Zdroj: Top recepty

Boží milosti si někteří ještě pamatujeme z dětství. Tento moučník se podobně jako koblihy smaží v dostatečném množství horkého tuku. Naše babičky ho připravovaly jako masopustní nebo velikonoční pochoutku.

K masopustnímu období patřily vždy zabijačky, tuku pak bylo dostatek a proto i moučníky tukem oplývaly. Zvlášť oblíbeným smaženým moučníkem jsou koblihy, ale kromě nich se smažily také boží milosti. Jejich příprava je snazší a rychlejší.

Jak připravit boží milosti

Boží milosti se připravují z jednoduchého těsta, které vzhledem připomíná těsto nudlové.
  • Potřebujeme hladkou mouku s troškou soli, žloutky, moučkový cukr, máslo, rum nebo víno a smetanu
  • Vypracované těsto necháme alespoň půl hodiny odpočívat.
  • Pak těsto tence rozválíme na pomoučněném vále. 
  • Rádýlkem z něho nakrájíme např. obdélníky, ty pak vprostřed dvakrát prořízneme, nebo jiné tvary, které různě splétáme a zdobíme.
  • Kousky smažíme na rozpáleném tuku do zlatavé bary.
  • Po usmažení je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
  • Z těsta lze tvořit také růže - vykrájíme hvězdičky různých velikostí, vprostřed je potřeme bílkem a slepíme od největších po nejmenší. Usmažíme.

Boží milosti v naší kuchyni

Pokud se smaženým pokrmům nevyhýbáme, můžeme vyzkoušet tradiční recept na milosti, které naše babičky dobře znaly. Následující video nám názorně ukáže postup při přípravě těsta a jeho smažení.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky