Boží milosti jsou jednoduchým smaženým moučníkem, který se podle tradice připravoval při svátečních příležitostech
Boží milosti si někteří ještě pamatujeme z dětství. Tento moučník se podobně jako koblihy smaží v dostatečném množství horkého tuku. Naše babičky ho připravovaly jako masopustní nebo velikonoční pochoutku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit boží milosti
- Potřebujeme hladkou mouku s troškou soli, žloutky, moučkový cukr, máslo, rum nebo víno a smetanu.
- Vypracované těsto necháme alespoň půl hodiny odpočívat.
- Pak těsto tence rozválíme na pomoučněném vále.
- Rádýlkem z něho nakrájíme např. obdélníky, ty pak vprostřed dvakrát prořízneme, nebo jiné tvary, které různě splétáme a zdobíme.
- Kousky smažíme na rozpáleném tuku do zlatavé bary.
- Po usmažení je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- Z těsta lze tvořit také růže - vykrájíme hvězdičky různých velikostí, vprostřed je potřeme bílkem a slepíme od největších po nejmenší. Usmažíme.
Boží milosti v naší kuchyni
Pokud se smaženým pokrmům nevyhýbáme, můžeme vyzkoušet tradiční recept na milosti, které naše babičky dobře znaly. Následující video nám názorně ukáže postup při přípravě těsta a jeho smažení.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Různých polévkových nudlí je v obchodech velký výběr, a přesto jsou pro nás ty domácí nejlepší. Poradíme, jak je připravit
Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
Komentáře