Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boží milosti jsou tradiční pečivo, které se připravuje při svátečních událostech, především na závěr masopustu a také o Velikonocích. Patří mezi smažené moučníky, je příjemně sladké a poměrně snadné na přípravu. Vyzkoušet je můžete podle receptu ze staré kuchařky.

Je to už skoro 100 let, co vyšla poprvé Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných i levných pokrmů od Marie Janků-Sandtnerové, státní odborné učitelky vaření a domácího hospodářství. A jak jinak, autorka na boží milosti ve své obsažné knize také pamatovala. Nechte se inspirovat a možná vás zaujmou i smažené růže.

Jak udělat boží milosti 

Pro 5 osob si připravte 25 dkg mouky, sůl, 5 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, asi 5 lžic smetany, kousek strouhané citrónové nebo pomerančové kůry, 25 dkg převařeného másla na smažení, 3 dkg vanilkového cukru na posypání.

  1. Dáme na vál prosátou mouku, sůl, cukr, citrónovou nebo pomerančovou kůru.
  2. Do ní rozsekáme máslo, přidáme žloutek, bílé víno a tolik sladké smetany, aby těsto bylo měkčí nežli na obyčejné nudle
  3. Pracujeme tak dlouho, až se dělají na něm puchýřky.
  4. Poté těsto na stéblo silně vyválíme, nakrájíme na obdélníčky nebo trojúhelníčky.
  5. Prostředkem každý po délce asi třikráte nařízneme zoubkovaným kolečkem a pak dáme do dobře rozpáleného másla neb sádla smažiti po obou stranách do růžova.
  6. Smažené posypeme hodně cukrem s vanilkou neb skořicí a podáváme k nim malinovou neb jahodovou šťávu.

Jak udělat smažené růže

Podle instrukcí Marie Janků-Sandtnerové můžete usmažit také ozdobné růže.

  1. Smažené růže připravujeme z téhož těsta jako na boží milosti a to tak, že z vyváleného těsta vykrájíme formičkami čtvery hvězdičky různé velikosti, které klademe na sebe, aby největší byla vespod a aby lístky se pěkně střídaly.
  2. Každou hvězdičku uprostřed potřeme bílkem a hotovou růži stlačíme uprostřed držadlem vařečky omoučené v mouce, aby se tím lístky zvedly.
  3. Pak je usmažíme a do hotových doprostřed dáme kousek husté zavařeniny a posypeme je vanilkovým cukrem. 
Další inspiraci najdete i v následujícím videoreceptu:
Čerpáno z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů od Marie Janků-Sandtnerové (z roku 1932)

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli