Boží milosti podle Marie Janků-Sandtnerové: Vyzkoušejte recepty ze staré kuchařky
Boží milosti jsou tradiční pečivo, které se připravuje při svátečních událostech, především na závěr masopustu a také o Velikonocích. Patří mezi smažené moučníky, je příjemně sladké a poměrně snadné na přípravu. Vyzkoušet je můžete podle receptu ze staré kuchařky.
Je to už skoro 100 let, co vyšla poprvé Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných i levných pokrmů od Marie Janků-Sandtnerové, státní odborné učitelky vaření a domácího hospodářství. A jak jinak, autorka na boží milosti ve své obsažné knize také pamatovala. Nechte se inspirovat a možná vás zaujmou i smažené růže.
Jak udělat boží milosti
Pro 5 osob si připravte 25 dkg mouky, sůl, 5 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, asi 5 lžic smetany, kousek strouhané citrónové nebo pomerančové kůry, 25 dkg převařeného másla na smažení, 3 dkg vanilkového cukru na posypání.
- Dáme na vál prosátou mouku, sůl, cukr, citrónovou nebo pomerančovou kůru.
- Do ní rozsekáme máslo, přidáme žloutek, bílé víno a tolik sladké smetany, aby těsto bylo měkčí nežli na obyčejné nudle.
- Pracujeme tak dlouho, až se dělají na něm puchýřky.
- Poté těsto na stéblo silně vyválíme, nakrájíme na obdélníčky nebo trojúhelníčky.
- Prostředkem každý po délce asi třikráte nařízneme zoubkovaným kolečkem a pak dáme do dobře rozpáleného másla neb sádla smažiti po obou stranách do růžova.
- Smažené posypeme hodně cukrem s vanilkou neb skořicí a podáváme k nim malinovou neb jahodovou šťávu.
Jak udělat smažené růže
Podle instrukcí Marie Janků-Sandtnerové můžete usmažit také ozdobné růže.
- Smažené růže připravujeme z téhož těsta jako na boží milosti a to tak, že z vyváleného těsta vykrájíme formičkami čtvery hvězdičky různé velikosti, které klademe na sebe, aby největší byla vespod a aby lístky se pěkně střídaly.
- Každou hvězdičku uprostřed potřeme bílkem a hotovou růži stlačíme uprostřed držadlem vařečky omoučené v mouce, aby se tím lístky zvedly.
- Pak je usmažíme a do hotových doprostřed dáme kousek husté zavařeniny a posypeme je vanilkovým cukrem.
Další inspiraci najdete i v následujícím videoreceptu:
Čerpáno z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů od Marie Janků-Sandtnerové (z roku 1932)
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře