Bramborové knedlíky podle našich babiček
Recepty na bramborové knedlíky
Bramborové knedlíky patří mezi naše oblíbená jídla z brambor. Recepty na ně často máme ještě od svých babiček nebo prababiček. Jsou výborné k zelí a masu, skvěle chutnají se špenátem a vejcem, hodí se k některým omáčkám.
Mohlo by vás zajímat
Příprava a vaření knedlíků
Připravují se z brambor (obvykle používáme varný typ C nebo B), které vaříme předem ve slupce. Můžeme je uvařit večer, do druhého dne brambory vychladnou a bude se s nimi dobře pracovat.
Chladné brambory oloupeme a potom nastrouháme nebo promačkáme mačkadlem na brambory. Mixování není vhodné, konzistence by pak byla kašovitá.
Přidáme k nim hrubou mouku, dětskou krupičku, vejce a sůl. Vajíčko slouží jako pojidlo, aby těsto pěkně drželo tvar. Do některých receptů se přidává ocet nebo bramborový škrob.
Těsto rukama důkladně vypracujeme a vytvoříme z něj knedlíky. Jsou to vlastně užší válečky - "útlé" s užším průměrem. Dáme je vařit hned po vytvarování nad páru.
Po vytažení knedlíky propícháme špejlí nebo vidličkou. Krájíme je kráječem na knedlíky, ostrým nožem nebo nití. Pokud nám knedlíky vychladnou, ohřejeme je před jídlem v páře. A když jich uvaříme více než potřebujeme, uchováme je v mrazničce.
Můžeme vyzkoušet uvařit bramborový knedlík podle oblíbených receptů našich čtenářů:
Vaření ve vroucí vodě
Bramborové knedlíky vaříváme i ve vroucí vodě. Před vařením je nenecháváme stát a čekat, protože těsto má sklon k „řídnutí“. Po chvilce vaření knedlíky vařečkou lehce odstrčíme ode dna, aby se nepřichytily. Vaříme je přibližně 20 minut, potom jeden knedlík vytáhneme a zkontrolujeme. Pokud je již dobře uvařený, vytáhneme všechny.
Plněné bramborové knedlíky
Bramborová těsta můžeme použít i na knedlíky plněné, které se velmi dobře hodí k zelí. Tyto knedlíky jsou menší, kulaté, balíme do nich svou oblíbenou náplň. Náplň musí být předem tepelně zpracovaná a vychladlá. Obvykle se používá náplň masová (škvarky, uzené maso nebo jiné uvařené maso). K plnění můžeme použít i sojový granulát nebo najemno nakrájené, předem uvařené a ochucené sojové kostky. Lze použít uvařený a ochucený špenát.
Plněné knedlíky jsou menší, proto je vaříme kratší dobu - buď v páře nebo v hrnci s vroucí vodou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak co nejlépe upéct výtečné kuře à la kachna a zároveň ušetřit?
Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů
Jednoduchý recept na vepřové výpečky: Česká klasika voní česnekem a kmínem, maso podlité pivem získá nový rozměr chuti
Komentáře