Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Šišky, noky nebo šudlíky
Brambory jsou základem různých pochoutek české kuchyně. Tyto dobroty nám připomínají naše dětství, protože nám je vařily naše maminky nebo babičky. Recepty na ně si schováváme jako rodinnou památku. Jednou z těchto dobrot jsou šišky s mákem.
Šišky se připravují z jednoduchého bramborového těsta a mají tvar protáhlého válečku. Pokud jsou válečky o něco kratší, můžeme se častěji setkat s názvem "noky". "Šudlíky" se nazývají drobné a úzké válečky. Tvary a pojmenování záleží na zvycích každé rodiny.
Ze stejného bramborového těsta se tvoří i sladké ovocné knedlíky.
Co potřebujeme na bramborové těsto
Na 1 kg brambor budeme potřebovat půl lžičky soli, 30 dkg hrubé mouky a dvě vajíčka.
Jak šišky (noky) uvaříme
- Večer uvaříme brambory ve slupce, do rána nám pěkně vychladnou. Šišky nepřipravujeme z nových brambor.
- Studené brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Nemixujeme. Jde to dobře obyčejným struhadlem nebo mačkadlem na brambory.
- Dáme si do většího hrnce vařit vodu, abychom šišky mohli po vytvarování hned dát vařit. Vodu mírně osolíme.
- Do nastrouhaných brambor přidáme sůl, mouku a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáme více mouky, těsto by se nemělo lepit.
- Z těsta vytvarujeme na pomoučněné podložce dlouhé válečky, které krájíme na menší kousky.
- Jakmile jich máme připravené dostatečné množství, dáme je ihned vařit do mírně osolené vroucí vody. Stáním těsto řídne a má sklon k rozváření.
- Jakmile šišky vyplavou na hladinu, vytahujeme je, při delším vaření by se rozvářely.
- Šišky podáváme sypané mletým mákem a posypané cukrem nebo pokapané medem. Poléváme rozpuštěným máslem nebo olejem.
- Můžeme je sypat osmaženou strouhankou nebo nastrouhaným tvarohem.
- Oblíbená je i slaná varianta - se zelím, špenátem či vhodnou omáčkou. V tom případě pokrm doplníme masem, vejcem nebo osmaženou cibulkou.
- Toto těsto se dá použít i na plněné ovocné knedlíky. Na náplň použijeme hrušky, švestky nebo jablka. Po vytažení je posypeme mletým mákem, osladíme a omastíme.
Mohlo by vás zajímat
Další varianty na přípravu šišek
Další zajímavé recepty na šišky či noky podle rodinných receptů čtenářů jsou uloženy na našich webových stránkách:
Bramborové knedlíky plněné ovocem
Bramborové těsto s tvarohem nebo jablky
Peciválky sypané mákem
Velmi chutnou specialitou jsou peciválky. Připravují se z bramborového kynutého těsta. Nejprve se pečou v troubě. Poté se krátce spaří vroucí vodou nebo mlékem. Stejně jako šišky a ovocné knedlíky se sypou hned po spaření mletým mákem a práškovým cukrem. Místo cukru je můžeme sladit medem. Omastíme je rozpuštěným máslem nebo olejem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Komentáře