Jak uvařit bramborový guláš. S námi ho zvládnou i začátečníci na jedničku
Bramborový guláš je jednoduchý sytý pokrm, který zvládnou i začátečníci. Je to hustá omáčka gulášového typu, jejíž hlavní složku tvoří brambory. Bramborovému guláši se také říká buřtguláš. Gulášový základ je neradno podcenit.
Základ bramborového guláše tvoří cibulovo-papriková jíška. Dobře usmažená cibule a správně zpěněná paprika na tuku dají guláši správnou barvu i základní chuť. Konečné dochucení už je na každém kuchaři. Známe několik tipů, jak bramborový guláš dovést k dokonalosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit bramborový guláš
Pro 4 osoby potřebujete asi 600 g syrových oloupaných brambor, 2 lžíce tuku (sádlo nebo olej), 1 velkou cibuli, 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky, 1/4-1/2 lžičky pálivé papriky (pokud máte rádi pikantnější jídlo) a vrchovatou lžíci polohrubé mouky. Dále lžičku drceného kmínu, sůl, pepř, lžíci majoránky a 3–4 stroužky česneku. Pokud jíte maso, přidejte 2 dobré paprikové klobásy nebo jinou uzeninu. Vegetariáni místo toho mohou přidat uzené tofu, houby, cuketu apod. Také čerstvá paprika jídlo pozvedne.
Postup je snadný:
- Brambory nakrájejte na kostky.
- Na tuku usmažte cibuli zvolna dozlatova.
- Následovat bude kmín a mletá paprika, oboje chvilinku zasmahněte. Paprika se nesmí spálit, zhořkla by.
- Pak přidejte mouku a trochu opražte.
- Zalijte asi 1,5 l studené vody, dobře rozmíchejte a uveďte k varu.
- Do vroucího základu nasypte brambory a znovu začněte vařit.
- Osolte, opepřete a na mírném ohni vařte do změknutí brambor.
- Klobásy, pokud jdou lehce oloupat (jinak se slupkou), nakrájejte na kostičky a přidejte do guláše. Stejně postupujte u čerstvé zeleniny nebo tofu - tzn. nakrájíte na kostičky a přidáte. Nakrájenou uzeninu můžete předem osmahnout na teflonové pánvi, zvýrazníte tím její chuť.
- Nechte 5 minut povařit, odstavte a vmíchejte rozemnutou majoránku i rozmačkaný česnek. Už nevařte, aby majoránka nezhořkla.
Tip: Pokud se vyhýbáte mouce, můžete guláš zahustit jinak: nepřidáte mouku do základu, ale po osmahnutí papriky zalijete základ vodou, přidáte brambory a uvaříte je doměkka. Část brambor pak vylovte, rozmačkejte nebo rozmixujte a zahustěte jimi guláš. Dál postupujte podle receptu.
Pro úplné začátečníky máme natočený videorecept na jednu z verzí výborného guláše:
Komentáře