Brambory v horkovzdušné fritéze: Jak na křupavé hranolky i rovnoměrně opečené americké brambory
Horkovzdušná fritéza usnadňuje přípravu nejrůznějších pokrmů. Ať už máte chuť na jídlo smažené, pečené, grilované nebo potřebujete pokrm jen ohřát. Připravte si v ní brambor a už nikdy je nebudete chtít jinak.
Příprava brambor v horkovzdušné fritéze je jednoduchá a časově nenáročná. Rádi byste hranolky či americké brambory? Obojí fritéza bez problému zvládne a v případě, že nemáte čas, připravíte v ní i mražené polotovary nejen z brambor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na mražené polotovary
Milované smažené hranolky vám připadají nezdravé kvůli stylu přípravy? Přesně toto může horkovzdušná fritéza vyřešit, abyste se své oblíbené přílohy nemuseli vzdát.
- Mražené hranolky či americké brambory stačí oddělit od sebe, odstranit případný led a nasypat je do fritovacího koše. Pak už jen zapnout fritézu na 180-200 °C a nechat ji pracovat přibližně 20 minut.
- Čas tepelné úpravy závisí na velikosti a množství hranolek a také na typu používané fritézy.
- Mražené hranolky bývají předsmažené, proto není nutno používat jakýkoliv další tuk k přípravě.
- Během přípravy je nezapomeňte několikrát promíchat pro rovnoměrné opékání.
Připravte si vlastní hranolky z čerstvých brambor
Hranolky z čerstvých brambor jsou bezkonkurenční, proto pro vás máme tip, jak si je připravit v pohodlí domova a bez zbytečného tuku navíc.
- Brambory pořádně očistěte, omyjte a osušte. Pokud nemáte rádi slupku, můžete je oloupat. Brambory nepředvařujte, je to zcela zbytečná práce navíc.
- Nakrájejte je na silnější hranolky, skvělé jsou ve velikosti steakových (plochých) hranolek, ale záleží jen na vás. Můžete je také nakrájet na půlměsíčky a připravit si z nich domácí americké brambory.
- Nyní je vložte do mísy či hrnce se studenou vodou. Takto je nechte odležet alespoň hodinu, ale můžete je mít takto předchystané i na druhý den. Díky tomu se sníží obsah škrobu v bramborách.
- Po dostatečně dlouhém namočení brambory vyjměte z vody a řádně je osušte. Potom je vsypte do čisté a suché mísy. Posypte je oblíbeným kořením či sušenými bylinkami a zakápněte trochou oleje. Následně je v míse promíchejte, aby se všechny rovnoměrně obalily ve směsi oleje a koření.
- Hotovo, nyní stačí zapnout fritézu na 200 °C a nechat ji cca 20-30 minut, podle velikosti nakrájených brambor. A nezapomeňte, po každých 10 minutách je promíchejte. Takto připravené brambory jsou skvělé nejen jako příloha, ale i jako chuťovka, třeba se salátem či domácími dipy.
Mohlo by vás zajímat
Tak co říkáte, vyzkoušíte tento postup na přípravu brambor? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s bramborami z horkovzdušné fritézy. Můžete přidat i tip na váš oblíbený dip. Těšíme se.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
7 receptů z horkovzdušné fritézy: Snadno, zdravě a chutně připravíme maso, sýry, nebo buchty
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře