Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory v horkovzdušné fritéze: Jak na křupavé hranolky i rovnoměrně opečené americké brambory
Zdroj: Pixabay, StockSnap

Horkovzdušná fritéza usnadňuje přípravu nejrůznějších pokrmů. Ať už máte chuť na jídlo smažené, pečené, grilované nebo potřebujete pokrm jen ohřát. Připravte si v ní brambor a už nikdy je nebudete chtít jinak.

Příprava brambor v horkovzdušné fritéze je jednoduchá a časově nenáročná. Rádi byste hranolky či americké brambory? Obojí fritéza bez problému zvládne a v případě, že nemáte čas, připravíte v ní i mražené polotovary nejen z brambor.

Jak na mražené polotovary

Milované smažené hranolky vám připadají nezdravé kvůli stylu přípravy? Přesně toto může horkovzdušná fritéza vyřešit, abyste se své oblíbené přílohy nemuseli vzdát.

  • Mražené hranolky či americké brambory stačí oddělit od sebe, odstranit případný led a nasypat je do fritovacího koše. Pak už jen zapnout fritézu na 180-200 °C a nechat ji pracovat přibližně 20 minut.
  • Čas tepelné úpravy závisí na velikosti a množství hranolek a také na typu používané fritézy.
  • Mražené hranolky bývají předsmažené, proto není nutno používat jakýkoliv další tuk k přípravě.
  • Během přípravy je nezapomeňte několikrát promíchat pro rovnoměrné opékání.

Připravte si vlastní hranolky z čerstvých brambor

Hranolky z čerstvých brambor jsou bezkonkurenční, proto pro vás máme tip, jak si je připravit v pohodlí domova a bez zbytečného tuku navíc.

  1. Brambory pořádně očistěte, omyjte a osušte. Pokud nemáte rádi slupku, můžete je oloupat. Brambory nepředvařujte, je to zcela zbytečná práce navíc.
  2. Nakrájejte je na silnější hranolky, skvělé jsou ve velikosti steakových (plochých) hranolek, ale záleží jen na vás. Můžete je také nakrájet na půlměsíčky a připravit si z nich domácí americké brambory.
  3. Nyní je vložte do mísy či hrnce se studenou vodou. Takto je nechte odležet alespoň hodinu, ale můžete je mít takto předchystané i na druhý den. Díky tomu se sníží obsah škrobu v bramborách.
  4. Po dostatečně dlouhém namočení brambory vyjměte z vody a řádně je osušte. Potom je vsypte do čisté a suché mísy. Posypte je oblíbeným kořením či sušenými bylinkami a zakápněte trochou oleje. Následně je v míse promíchejte, aby se všechny rovnoměrně obalily ve směsi oleje a koření.
  5. Hotovo, nyní stačí zapnout fritézu na 200 °C a nechat ji cca 20-30 minut, podle velikosti nakrájených brambor. A nezapomeňte, po každých 10 minutách je promíchejte. Takto připravené brambory jsou skvělé nejen jako příloha, ale i jako chuťovka, třeba se salátem či domácími dipy.

Tak co říkáte, vyzkoušíte tento postup na přípravu brambor? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s bramborami z horkovzdušné fritézy. Můžete přidat i tip na váš oblíbený dip. Těšíme se.

Komentáře

Další tipy a triky