Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbenost brambor je dána především jejich variabilitou. Šťouchané s cibulkou a hrnkem mléka vás vnesou zpět do babiččiny kuchyně. Ze zbylých brambor pak lehce vykouzlíte těsto na nočky nebo chutné placky.

Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich využití je opravdu široké a chutné jsou nasladko i naslano. Připravit je lze během chvilky a díky jejich dostupnosti i ceně připravíte levná jídla, a nejlepší jsou ta, o kterých říkáme "co dům dal".

Bramborová jídla

Brambora, naše národní zemědělská plodina, je univerzální a nedílnou součástí českého jídelníčku. Mohou se vařit ve slupce a loupat po uvaření, nebo oškrábat a vařit již oloupané, péct a smažit,… Podívejte se na všechny bramborová jídla.

Brambory v kuchyni a jak na ně

Jak zpracovávat brambory a k čemu se hodí který varný typ, jsme pro vás sepsali:

  1. Brambory loupejte až před zpracováním, oloupané a ponechané volně na prkénku rychle hnědnou. Předejdete tomu jejich namočením do studené vody.
  2. Nové brambory se od těch pozdních liší jemnou a tenkou slupkou. Ty rané nemusíte loupat, stačí je vydrhnout kartáčkem, abyste z nich získali co nejvíce živin, které jsou ukryté právě ve slupce a těsně pod ní.
  3. Varný typ A se skvěle hodí do salátů i jako příloha, po uvaření se nerozpadají a krásně drží tvar.
  4. Varný typ B zase využijete úplně kamkoliv, mají totiž střední obsah škrobu, proto je lze smažit, péct i vařit, ale také z nich dělat těsta nebo kaši.
  5. Brambory varného typu C jsou tou nejlepší volbou pro milovníky bramborové kaše či bramborového těsta.
  6. Brambory nikdy nevařte společně se zelím, např. při přípravě zelňačky. Kyselost zelí totiž zabraňuje jejich uvaření a proto budou stále napůl syrové a tvrdé.
  7. Nevíte, jak na tenké plátky? Naprosto snadno, dopomůže vám k tomu mandolína nebo klasické struhadlo. Brambůrky pak budou jedna jako druhá.
  8. Pozor na klíčící brambory. Použít je lze, pokud se jejich chuť nijak nezměnila. Klíčky je však potřeba před dalším zpracováním odstranit, abyste předešli zdravotním potížím. Ze stejného důvodu se vyhněte i zeleným hlízám.

V jaké podobě máte brambory nejraději právě vy? Bramboráky, francouzské brambory, buřtguláš, gratinované brambory, lokše nebo snad uhlířina podle našich babiček? Podělte se s námi o vaše oblíbené bramborové jídlo v komentářích.

Na závěr pro vás máme recept na zpracování brambor, který patří k těm nejoblíbenějším.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky