Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brokolice si získává stále větší popularitu, v akcích se dá koupit za dobrou cenu a snadno z ní připravíme jednoduchá a zdravá jídla. Naučíme vás brokolicové karbanátky s mletým masem a nivou, které jsou krásně šťavnaté a voní po bylinkách. Nejspíš si je budete chtít brzy zopakovat.

Z brokolice rádi připravujeme jednoduchou brokolicovou polévku, výtečná je krémová, ale brokolice se hodí i do bramboračky a do různých zeleninových i luštěninových polévek. Brokolice je také výtečná zapečená v troubě a můžeme ji přidávat jako chutnou surovinu do karbanátků. Jeden recept na karbanátky vás naučíme.

Jak udělat brokolicové karbanátky

Podívejte se na postup přípravy karbanátků z úvodního videa:

  1. Připravte si suroviny na základní dávku karbanátků. Budete potřebovat 1 celou brokolici, 150 g mletého masa, 1 menší cibuli, 1 lahůdkovou cibulku, 100 g eidamu, 100 g nivy, 2 vejce, 1 hrst libečku, strouhanku (podle potřeby), pažitku, 3 stroužky česneku, 1 lžíci provensálského koření, mletý pepř, sůl a olej na smažení.
  2. Brokolici očistěte, umyjte a rozdělte na růžičky. Vložte je do vroucí vody a 3–5 minut povařte. Brokolici také můžete uvařit v páře, tento způsob je šetrnější.
  3. Uvařenou brokolici sceďte. Vývar můžete použít na vaření polévky. Scezenou brokolici rychle zchlaďte ve studené vodě, nasekejte nadrobno a dejte do mísy.
  4. Eidam nastrouhejte a nivu rozdrobte.
  5. K brokolici přidejte mleté maso a oba připravené sýry, promíchejte.
  6. Tip: Místo mletého masa můžete požít sójový granulát, který předem zalijete osolenou horkou vodou a necháte asi 20 minut bobtnat.
  7. Nakrájejte najemno cibule, stroužky česneku a libeček. Vše přidejte ke směsi.
  8. Okořeňte směs provensálským kořením a osolte. Dále přidejte nasekanou pažitku a vajíčko. Vše dobře promíchejte, podle potřeby zahustěte strouhankou a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici.
  9. Ze směsi tvarujte koule, které namáčejte do rozšlehaných vajec a obalujte ve strouhance. Dotvarujte je do podoby karbanátků.
  10. Karbanátky pozvolna smažte ve vyšší vrstvě oleje. Přebytečný tuk odsajte na papírových utěrkách. 
  11. Karbanátky výborně chutnají s bramborovou kaší nebo s vařenými bramborami. Na doplnění k nim podávejte zeleninu, můžete z ní připravit chutný salát nebo pouze jednoduchou oblohu.
Podívejte se na kompletní recept na brokolicové karbanátky z úvodního videa.
Přejeme dobrou chuť a budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám karbanátky povedly.

 

Komentáře

Další tipy a triky