Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat broskve. Vyzkoušejte džemy, kompoty a pálenky
Zdroj: Pixabay

Broskve jsou oblíbené letní ovoce lahodné chuti, u kterého máme zájem o co nejlepší dlouhodobé využití. U nás se pěstují druhy odolné proti mrazíkům. Sklizeň broskví projasní pozdní léto voňavými plody.

Čas sklizně broskví

Plody se sklízejí těsně před plnou zralostí, pak je lze skladovat v chladné místnosti 7-10 dnů. Dobu sklizně je nutno volit přesně, aby plody nebyly naopak podtržené – takové již nedozrají, nevoní a vadnou.

Broskvoň pochází z Číny, kde dodnes divoce roste. Vyžaduje teplejší klima (vinorodé oblasti), ale v květu je otužilejší než meruňka (kvete později, takže silné jarní mrazíky ji častěji minou). U nás se pěstují plstnaté druhy, ty s neodlučitelnou peckou od dužniny nazýváme tvrdky. Sklízejí se od července do září.

Zralé plody obsahují málo pektinu, proto je výhodné u džemů doplnit pektin uměle nebo kombinovat s plody na pektin bohatými (jablka, kdoule, nezralý angrešt). Broskve obsahují hodně vody a cukrů, ovocné kyseliny, z minerálních látek hlavně draslík, vápník, železo. Nezanedbatelné jei množství vitaminů skupiny B, provitaminu A, menší množství vitaminu C a niacin.

Zpracování broskví

Plody zpracováváme a konzervujeme hlavně na džemy, kompoty a pálenky. Jsou ale spíše skvělým stolním ovocem. Zavařeniny se mimo sezonu skvěle hodí na moučníky a dezerty, ale mnozí mají v oblibě i kombinaci broskví s masem, hlavně drůbežím.
 
 
Plody broskvoně prý mají uklidňující účinek, působí mírně projímavě a močopudně. Mají též podpůrný vliv při léčbě bronchitid, kašle a astmatu. Moderní kosmetika využívá broskvovou dřeň na ochablou pleť, kterou čistí a napíná. I olej z broskvových jader našel uplatnění pro výrobu krémů a olejů s regeneračními a tonizujícími účinky. Jinak jádra broskví nejsou poživatelná.

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky