Broskvičky či broskyňky: Sladký zákusek je luxusní ozdobou svátečních stolů
Broskvičky, broskyňky nebo breskvice jsou sladkými zákusky připomínajícími zralé broskve. Tento zákusek pochází z Balkánu, ale rozšířil se i na Slovensko, kde se připravuje u příležitosti oslav, svateb a na Velikonoce.
Broskvičky vypadají téměř jako opravdové broskve a jsou ozdobou každého stolu. Jejich příprava není příliš složitá, přesto jsou zapotřebí alespoň minimální zkušenosti s pečením. Každý však nějak začíná, proto se směle pusťme do přípravy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit těsto na broskvičky
Existují dvě možnosti přípravy - s formičkami nebo bez nich:
- Broskvičky do formiček se připravují v rodinách, kde se zákusek podává často. Formičky mají půlkulatý tvar. 5 celých vajec ušleháme s 10 lžícemi cukru do pěny, pak přidáme 10 lžic polohrubé mouky, citrónovou kůru a 1/2 lžičky jedlé sody. Formičky důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto plníme kousek pod okraj - při pečení nabyde.
- Broskvičky bez formiček jsou na přípravu jednodušší - ušleháme pěnu ze dvou vajec a 130 g moučkového cukru. Přidáme 130 ml oleje a postupně 330 g polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva a strouhanou citrónovou kůrou. Dobře vypracované těsto dáme odpočinout na 1 hodinu do lednice. Z těsta tvoříme kuličky, které klademe na plech a následně je upečeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvořit podobu broskviček
Broskvičky nyní dostanou svou finální podobu:
- Vychladlým polokoulím vydlabeme vnitřky, ale pokud si na to netroufáme, tento krok můžeme vynechat. Drobky smícháme s broskvovou nebo meruňkovou marmeládou a kapkou rumu a slepujeme jimi polokoule k sobě.
- Připravíme si broskvový sirup nebo punčový rozvar, který obarvíme na žluto, oddělíme trochu do misky a obarvíme na červeno. Na práci si radši nasadíme rukavice, abychom neměli obarvené ruce.
- Slepené kuličky rychle namočíme do žlutého sirupu a pak i částečně do toho červeného. Červený sirup můžeme na broskev nanést štětcem - barvy se lépe rozpijí. Obarvené broskvičky poválíme v misce s krystalovým cukrem.
Sladké drobečky
Broskvičky budou daleko realističtější, když do jejich spoje zapíchneme hnědou stopku (marcipán, slaná tyčinka) a k ní zelený lísteček (marcipán, máta, meduňka). Vydlabané polokoule můžeme naplnit máslovým krémem s broskvovým aromatem - takové dobrotě nikdo neodolá.
Komentáře