Bršlice kozí noha je houževnatý plevel a zároveň užitečná rostlina do kuchyně
Bršlici kozí nohu sbíráme na jaře, když jsou její listy ještě mladé a svěží, tehdy jsou nejchutnější. Chutí a vůní připomíná trochu mrkev nebo petržel. Hodí se k tepelné úpravě i k použití zasyrova. Bršlice se rychle rozrůstá a jakmile se někde uchytí, těžko se jí zbavíme.
Bršlice kozí noha dokáže být velmi úporným plevelem, kterého se dá v záhonech jen velmi obtížně zbavit. Stačí ponechat kousek kořínku a vzápětí z něj vyroste další rostlina. Nadzemní porost bršlice dává tušit zeminu propletenou kořínky, bršlice ve vhodných podmínkách dokáže pokrýt půdu a vytlačit ostatní rostliny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kde roste bršlice
Bršlici se výborně daří ve vlhčích koutech zahrady, je houževnatá a vytrvalá. Pokud bojujete s kořeny pýru a bodláku, buďte si jisti, že s oddenky bršlice byste to měli mnohem náročnější. Bršlici si můžeme nechtíc snadno donést do zahrady i s rostlinou, kterou nám někdo daruje, a opravdu není o co stát.
Jaký dává bršlice užitek
Navzdory nepříjemnostem, které nám přináší při péči o zahradu, je bršlice také zajímavou rostlinou pro kuchyňské zpracování. Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Mladé listy bršlice kozí nohy se mohou přidávat do salátů. Mohou se také připravovat stejným způsobem jako špenát. Rostlina není jedovatá, ale je možné ji zaměnit za jiné rostliny s okolíky, které jedovaté jsou."
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mladé listy bršlice mají výraznou chuť, proto to s množstvím nepřeháníme, přidáváme je do salátů i do smoothie, do polévek, omáček i do špenátu. Hodí se i k přípravě pesta a trochu lístků můžeme přidat do jarní nádivky.
Komentáře