Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Měkký, lehce solený sýr, který má svou nezaměnitelnou vůni a chuť, to je brynza. Patříte také mezi její milovníky? Pokud ano, tento článek byste neměli přehlédnout. Ukážeme vám ty nejoblíbenější speciality, které můžete z brynzy připravit.

Brynza je sýr vyráběný v karpatských zemích. Většina z nás ho má spojený hlavně se slovenskou gastronomií. Narazíme na ni na každé salaši či kolibě, ale také ji už můžeme koupit v pasterizované formě v jakémkoliv supermarketu. Vyrábí se z hrudkového ovčího, kravského nebo kozího mléka či tvarohu. Má pozitivní účinky na správnou funkci trávicího systému.

Halušky

Toto jídlo známe hlavně ze slovenských kolib. Patří mezi stálice na jídelních lístcích a je typickým jídlem, po kterém sáhne nejeden turista. Přitom nejde o nic složitého. Halušky od nepaměti platí za jídlo pro chudé. Na jejich přípravu vám postačí brambory, mouka a sůl.

Pirohy

Pirohy jsou plněné taštičky, jejichž náplň můžete zvolit podle svých chutí. Nejčastější je tvarohová, povidlová, bramborová nebo brynzová náplň. V základním receptu se pirohy připravují z nudlového těsta, ale existuje několik dalších receptur.

Brambory zapečené s brynzou

Spojení brambor, brynzy a vyškvarené slaniny je kombinace, které málokdo odolá. Tento pokrm můžete připravit jako jednoduchý oběd nebo večeři a doplnit ho už jenom čerstvou zeleninou.

Brynzová pomazánka

Pokud vám nevadí typická chuť a vůně brynzy, vyzkoušejte z ní připravit i pomazánku. Můžete ji připravit jen se změklým máslem nebo přidat ještě další ingredience, například červenou řepu. Ve spojení s čerstvým kváskovým chlebem si lepší svačinu nebo rychlou večeři nemůžete ani přát.

Pokud jsme vás navnadili a máte chuť uvařit nějakou typicky slovenskou specialitu, nechte se inspirovat naším videoreceptem na přípravu bramborových halušek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky