Bulharská kuchyně: Jak se vaří na Balkáně a jaké pokrmy rozhodně ochutnat?
Bulharská kuchyně se těší velké oblibě, protože jídla z ní jsou plná zeleniny i luštěnin. Ale nebojte, o maso v ní také není nouze. A v čem jsou Bulhaři od nás specificky odlišní? K téměř každému jídlu přikusují pečivo.
Zelenina, luštěniny, jehněčí a skopové maso, to je základ bulharské kuchyně českýma očima. Pokrmy, ve kterých hraje dokonalou souhru chutí zelenina, maso a koření, skvěle doplňují místní nápoje. Bulharská vína jsou věhlasná, typickými alkoholickými nápoji jsou pak rakija (pálenka) nebo mastika (anýzový likér).
Mohlo by vás zajímat
Jak a co se vaří v Bulharsku
Pojďme se podívat pod pokličku bulharské kuchyně i několika oblíbených jídel z ní:
- Víte, proč Bulhaři milují mléčné výrobky a pravidelně je konzumují? Právě v Bulharsku byly totiž objeveny jedinečné mléčné kultury, na což jsou náležitě pyšní. Jejich jogurt je velmi hustý a má charakteristickou chuť.
- Sýry se na Balkánském poloostrově vyrábějí nejen z kravského mléka, ale také z mléka kozího a ovčího.
- Do mnoha pokrmů se přidává čubrica, jejíž důležitou složkou je saturejka. Jedná se o tradiční bulharské koření. Mezi nejpoužívanější kořenící směsi pak patří panagorska sol a sharena sol, které jsou kombinací vícero koření a soli.
- Bulharsko je největším vývozcem růžového oleje na světě. Růže však nepatří jen do kosmetiky, džem z okvětních lístků je chuťově jemný a příjemně aromatický.
- Tarator je proslavenou studenou polévkou ze salátových okurek, jogurtu a kopru. Servíruje se zakápnutý olejem a posypaný nasekanými vlašskými ořechy.
- Kebapčeta jsou masové šišky podobné čevapčiči, připravované na rožni. Specifická je jejich velmi silně kořeněná chuť.
- Zapékanou musaku znají mnozí z vás. Ta bulharská je chutná, šťavnatá a rozhodně ji doporučujeme vyzkoušet, protože se po ní jen zapráší.
- Luštěniny jsou nedílnou součástí bulharské kuchyně. Oblíbený fazolový salát připravíte smícháním uvařených bílých fazolí, cibule nakrájené na měsíčky a ljutenice, což je bulharská zeleninová pomazánka. Ta může být více či méně pikantní, pozor na to při jejím výběru.
- Nesmíme opomenout ani šopský salát, za jehož vznik můžeme být taktéž vděční právě Bulharům.
- Banica je pak zapékané pečivo z těsta vzdáleně podobné tomu listovému, kdy se střídavě vrství do pekáče těsto a na něj směs balkánského sýru rozmíchaného ve vejcích. Nakonec se pokrm zapeče. Skvěle chutná ještě teplá, ale i studená.
Jak vnímáte bulharskou kuchyni vy a jaké typicky bulharské jídlo si nikdy neodpustíte? Napište nám do komentářů a připravte si s námi šopský salát, který v těchto horkých dnech určitě oceníte a díky videu budete vědět, jak ho připravit:
Komentáře