Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Butiky se od běžných obchodů liší exluzivním zbožím. To samé platí pro butikové dorty - nevyrábí se sériově, ale jen na zakázku nebo v malých počtech, kdy každý kousek je krásné umělecké dílo s nevšední chutí.

Butikové dorty a zákusky se od těch všedních liší originálním zpracováním, neobvyklými kombinacemi ingrediencí a podáváním spolu s dalšími kreativními dekoracemi a zdobením. Cena butikových dortů je sice vysoká, ale rozhodně stojí za to, abyste je ochutnali.

Co si představit pod pojmem butikový dort

Jde o jedinečné dorty, které nepatří do běžné nabídky cukráren: 

  • Svatební dorty jsou vyráběné na zakázku a na přání novomanželů. Dekorace a náplně dortů mohou být naprosto originální, což vyžaduje ochutnávku degustačních vzorků předem. Nejde o dorty, které si zákazník vybírá z katalogu.
  • Dětské dorty, které jsou na přání oslavence připravovány v duchu nějakého příběhu a jsou plné marcipánových pohádkových postav a filmových hrdinů, nelze zaškatulkovat mezi běžné dorty - každý je svým způsobem unikátní.
  • Extravagantní dorty, vytvořené speciálně pro nějakého konkrétního člověka nebo událost (rauty, výstavy, slavnosti). Už při jejich přípravě se počítá s originalitou, která je svým způsobem i reklamou cukrářů, kteří dort vyrábí. 

Jak připravit butikové dortíky a zákusky

Malé dezerty jsou podávané při slavnostních příležitostech:

  • Butikové dortíky jsou zmenšeninou tradičních i netradičních dortů. Na oslavy se jich peče více druhů a podle velikosti jsou podávány samostatně nebo rozkrojené na dílky. Jsou ozdobené podle probíhající události nebo podle ročního období.
  • Butikové zákusky jsou takové, které umožňují variabilitu náplně a zdobení, aniž by se tím změnila jejich podstata. Velmi vhodné k přípravě jsou tvary z odpalovaného těsta (věnečky, eclairky), piškotové řezy nebo makronky.
  • Butikové dezerty, při jejichž podávání se počítá i s konzumací dekorací na talíři, se připravují jako truffles, zákusky s ovocnými či vanilkovými omáčkami, se zmrzlinou nebo mousse, čokoládou, ovocem a zelenými lístky.

Netradiční kombinace butikových dezertů

Všechno se musí vyzkoušet - a někdy se to opravdu vyplatí:

  • Dortový korpus nemusí být jen piškotový, světlý a kulatý. Módní jsou duhové kombinace, mechový dort s praženými cvrčky, těsto s matchou nebo s fazolemi tonka, makový korpus s pomerančovou kůrou a jiné.
  • Krémy a náplně se dají kombinovat tak, aby vznikly neotřelé, neznámé, ale přitom exkluzívní variace - slaný karamel, čokoláda s chilli, sladký slaninový krém, krém s příchutí lékořice apod.
  • Zdobení a dekorace na butikové dorty jsou velmi honosné. Kromě marcipánových dekorací to bývají živé květy, dekorace z Isomaltu, jedlé zlato, stříbro a třpytky, luxusní čokoládové tvary nebo ruční malba.

Jedním z butikových dortů je mechový dort, jehož autorkou je cukrářka Šárka Divácká. Jak na jeho přípravu? To můžete vidět v našem videoreceptu:

Sladké drobečky

S kombinováním těst, krémů a dekorací buďme opatrní - je vhodnější je nejdříve vyzkoušet, než jimi naplníme zákusky. Na úpravě talířků a podnosů si dejme záležet - nejen, že se jí také očima, ale obsah talířku je součástí samotného dezertu. Všechny části dortíků by měly být jedlé. Chutě, provedení a použité techniky musí být puntičkářsky dokonalé, jen tak si náš dezert zaslouží název butikový.

Komentáře

Další tipy a triky