Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec je velikonoční sladký chléb, který se zpravidla peče o Bílé sobotě, aby byl s předstihem připraven na Velikonoční neděli. Hospodyňky pečou velké mazance pro své rodiny, ale mnohdy i malé bochánky pro koledníky.

Recepty na mazance se dědí v každé rodině po mnoho generací. Jak je tedy možné, že se nám skvělý mazanec, který pekla prababička, nechce podařit? Možností je více, často za to může i kvalita ingrediencí, která už není to, co bývala.

Chyby v přípravě a pečení mazance

Dejte stopku kupovaným mazancům, protože teď už se vám vždy povedou.

  1. Žádné levné náhražky, raději do těsta použijte kvalitní ingredience. Poctivé máslo či sádlo opravdu nelze plnohodnotně nahradit náhražkami.
  2. Lepivé těsto? Dopřejte mu ještě chvíli míchání a dobré péče. Lepek se v něm krásně rozvine a nebudete muset zbytečně přidávat mouku navíc.
  3. Přidáváním většího množství mouky oproti receptu může vzniknout tuhý a nedobrý mazanec, pozor na to.
  4. Sražené těsto je zapříčiněno použitím ingrediencí různých teplot. Vždy si vše potřebné zavčas připravte na pracovní plochu, ať se tomuto vyhnete.
  5. Prasklý mazanec je důsledkem nedokynutého těsta, které se pak během pečení rychle "zvedne" a praskne. Dopřejte mazanci delší čas kynutí a před pečením ho nahoře nastřihněte do kříže, řez z něj odvede přebytečnou páru.
  6. Mazanec ve tvaru disku namísto bochánku značí naopak překynuté těsto. Prstový test vám pomůže určit, zda je těsto nakynuté tak akorát - lehce do něj zabořte prst, vzniklý důlek se musí začít pomalu vracet. Pokud důlek zůstává stejný, je překynuto, a pokud se vrací velmi rychle, potřebuje těsto ještě čas.
  7. Na pohled připálený bochánek je uvnitř syrový. Na vině je chybně nastavená teplota v troubě. Mazanec je nutno péct plynule, aby se celý propekl. Pokud chytá barvu moc rychle i přes dobré nastavení trouby, přikryjte ho alobalem.
  8. Hotový mazanec nezapomeňte nechat zcela vychladnout, než do něj zakrojíte, jinak by vám mohl spadnout a byl by uvnitř mokrý a hutný.

Dodržujte recept i jeho postup, naše babičky moc dobře věděly, co dělají a recepty prověřené časem opravdu nepotřebují žádné vylepšení či změny. Pokud rádi zkoušíte nové recepty, zkuste vláčný velikonoční mazanec podle videoreceptu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky