Časté chyby během přípravy a pečení mazance: Předejděte jim a bude jako obláček
Mazanec je velikonoční sladký chléb, který se zpravidla peče o Bílé sobotě, aby byl s předstihem připraven na Velikonoční neděli. Hospodyňky pečou velké mazance pro své rodiny, ale mnohdy i malé bochánky pro koledníky.
Recepty na mazance se dědí v každé rodině po mnoho generací. Jak je tedy možné, že se nám skvělý mazanec, který pekla prababička, nechce podařit? Možností je více, často za to může i kvalita ingrediencí, která už není to, co bývala.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby v přípravě a pečení mazance
Dejte stopku kupovaným mazancům, protože teď už se vám vždy povedou.
- Žádné levné náhražky, raději do těsta použijte kvalitní ingredience. Poctivé máslo či sádlo opravdu nelze plnohodnotně nahradit náhražkami.
- Lepivé těsto? Dopřejte mu ještě chvíli míchání a dobré péče. Lepek se v něm krásně rozvine a nebudete muset zbytečně přidávat mouku navíc.
- Přidáváním většího množství mouky oproti receptu může vzniknout tuhý a nedobrý mazanec, pozor na to.
- Sražené těsto je zapříčiněno použitím ingrediencí různých teplot. Vždy si vše potřebné zavčas připravte na pracovní plochu, ať se tomuto vyhnete.
- Prasklý mazanec je důsledkem nedokynutého těsta, které se pak během pečení rychle "zvedne" a praskne. Dopřejte mazanci delší čas kynutí a před pečením ho nahoře nastřihněte do kříže, řez z něj odvede přebytečnou páru.
- Mazanec ve tvaru disku namísto bochánku značí naopak překynuté těsto. Prstový test vám pomůže určit, zda je těsto nakynuté tak akorát - lehce do něj zabořte prst, vzniklý důlek se musí začít pomalu vracet. Pokud důlek zůstává stejný, je překynuto, a pokud se vrací velmi rychle, potřebuje těsto ještě čas.
- Na pohled připálený bochánek je uvnitř syrový. Na vině je chybně nastavená teplota v troubě. Mazanec je nutno péct plynule, aby se celý propekl. Pokud chytá barvu moc rychle i přes dobré nastavení trouby, přikryjte ho alobalem.
- Hotový mazanec nezapomeňte nechat zcela vychladnout, než do něj zakrojíte, jinak by vám mohl spadnout a byl by uvnitř mokrý a hutný.
Dodržujte recept i jeho postup, naše babičky moc dobře věděly, co dělají a recepty prověřené časem opravdu nepotřebují žádné vylepšení či změny. Pokud rádi zkoušíte nové recepty, zkuste vláčný velikonoční mazanec podle videoreceptu:
Komentáře