Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rizoto dělá každý jinak. To italské se pak liší od toho našeho hlavně svou krémovostí. Jak připravit rizoto tak, aby si pochutnala celá rodina? Sepsali jsme pro vás nejčastější chyby i to, jak jim předejít.

Rizoto existuje v mnoha nejrůznějších variantách a provedeních. Někdo má rád rizoto krémové, jiný zase sypké nebo držící v kuse na lžíci. Chybovat se dá v jeho přípravě v mnoha krocích, my vám přinášíme ty nejčastější i s jejich řešením.

Časté chyby během přípravy rizota

Předejděte následujícím chybám a pochutnejte si na domácím rizotu:

  1. Vynechat opékání rýže je zásadní chybou. Opečením rýže na másle, případně i na cibuli, zvýrazníte její chuť a navíc se během vaření její zrníčka neslepí.
  2. Pokud se vám povedlo rýži rozvařit, raději ji použijte do nákypu a k přípravě rizota uvařte novou várku. Rozvařená rýže opravdu není v rizotu chutná.
  3. Při přípravě krémového rizota je důležité používat horký vývar, který nezastaví proces vaření rýže. Studený vývar její vaření zbytečně prodlouží.
  4. Rizoto je potřeba neustále míchat, abyste předešli jeho připálení.
  5. K docílení krémového rizota je potřeba dát pozor na množství tekutiny, nejčastěji vývaru. Rýže v něm musí být obalena, ale nesmí v něm plavat.
  6. V případě, že chcete rizoto sypké, uvařte samostatně rýži a ostatní ingredience připravte také zvlášť. Nakonec vše smíchejte a dochuťte, tím předejdete kašovitému stavu rizota.
Jaké rizoto máte nejraději vy? Budeme rádi, když se o něj podělíte s ostatními v komentářích. Vyzkoušet pak můžete také srbské rizoto z vepřové plece, které vás přenese ve vzpomínkách zpět do školní jídelny, kde připravovali skvělá rizota.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky