Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování znamená příjemné letní posezení s rodinou či přáteli na zahradě nebo na terase. Grilování je převážně doménou mužů, kteří zde mohou předvést své kuchařské schopnosti stejně, jako je předvádí ženy v kuchyni.

Grilování předchází dobrá příprava - základem je čistý gril, rošt, grilovací náčiní a dostatek topiva. Muž musí být také dokonale připravený - grilování na poslední chvíli nemusí dobře dopadnout. Poradíme, jakých chyb se nesmíte dopustit.

Jaké jsou nejčastější chyby při grilování

Grilování se nevyplatí uspěchat:

  • Suroviny, které jsou křupavé, ale zevnitř syrové, jsou výsledkem pečení na málo rozpáleném grilu. Musíme vytvořit dostatek žhnoucího uhlí.
  • Spálený pokrm s černým povrchem způsobila nejen vysoká teplota grilování, ale také koření, které jsme měli před opečením otřít papírovým ubrouskem.
  • Očouzené a připálené potraviny zavinily vysoké plameny, které živí kapající tuk - během grilování je musíme korigovat pomocí vodního spreje.
  • Jídlo propadává roštem? Nakrájeli jsme ho na příliš malé kousky nebo se pečením zmenšilo. Zkusíme použít grilovací podložku nebo alobal.
  • Suché pokrmy z grilu (hlavně maso) způsobila ztráta šťávy, jestliže jsme do něj píchali vidličkou. Použijeme obracečky a kleště.

Co se dá ještě pokazit při grilování

Kromě připáleného jídla můžeme pokazit i jiné věci:

  • Nepříjemný odér spáleniny cítíme z grilovaných potravin pokaždé, když gril nevyčistíme a nečistoty na něj přischnou. Očistíme ho, dokud je ještě teplý.
  • Připálení potravin může způsobit to, že se musíme zrovna věnovat i jiným činnostem. Grilování potřebuje celou vaši pozornost.
  • Potraviny nelze odtrhnout od roštu - pomůže potření olejem před rozpálením grilu, aby se na něj nic nepřichytilo.
  • Nemáme kam odložit upečené jídlo, protože jsme si předem nepřipravili potřebné nádobí, které musíme mít v dosahu.
  • Rozdílně opečené potraviny způsobí to, že jsme je naložili na rošt bez ohledu na to, jak dlouho se které grilují.

Sbíhají se vám sliny a chtěli byste grilovat? V našem videu vám ukážeme přípravu marinované krkovičky, se kterou nikdy nic nezkazíte:

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky