Chyby při mražení natí: Nezbytné je omytí, porcovat je lze i po zamrazení
I uprostřed zimy si můžete pochutnávat na pokrmech dochucených čerstvými bylinkami a natěmi. Jak je to možné? Zamrazte je a užívejte si jejich lahodnou chuť po celý rok. Díky zmrazení jim zůstane aroma i chuť.
Čerstvé natě se hodí nejen do omáček, omelet, karbanátků i zeleninových placiček, ale především do polévek, ve kterých jsou nepostradatelné. Jednou z možností uchování pro pozdější použití je jejich zamrazení. Čemu se přitom vyhnout?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při mražení natí
Při správném zamrazení si budete moci užívat chuť natí v pokrmech po celý rok.
- Omytí je nezbytností. Neomyté a neočištěné natě do mrazáku nepatří. Stačí celé trsy natě namočit na několik minut do studené vody, poté je lehce proprat a dát oschnout na čistou utěrku.
- Nezapomeňte na popisek. Nádobu či sáček s natí vždy označte názvem i datem vložení do mrazáku. Natě vydrží chutné až 6 měsíců od jejich zamrazení.
- Nerozmrazujte. Zmrazenou nať nenechávejte rozmrazit, ztmavne a změkne na kaši. Rovnou ji vhoďte do připravovaného pokrmu.
- Tip: Pažitku zamrazte v podobě svazků, snadněji ji potom nakrájíte. Ostatní natě lze také zamrazit tímto způsobem a potom jen v rukách promnete sáček a tím zmrzlou nať rozlámete, nebo můžete natě před zmrazením nasekat nadrobno.
A které natě a bylinky se hodí k uskladnění v mrazáku? Nať z mrkve, petržele, celeru, ředkviček, kedlubny či červené řepy. Dále pak tímto způsobem lze zpracovat také libeček, kopr, pažitku, oregano, medvědí česnek, mátu nebo bazalku.
Komentáře