Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při pečení českých buchet:  Jak na to, aby byly buchty jako od babičky?
Zdroj: Pixabay - Nickelphotocz

Kdo by neznal babiččiny honzovky, klasické české buchty z kynutého těsta, plněné mákem, tvarohem, povidly, čokoládou nebo marmeládou? Buchty nesměly nikdy chybět na svátečním stole nebo u nedělní kávy.

Kynuté těsto není na přípravu těžké. Pro někoho však může být tvarování a plnění buchet složité, přesto výsledek bude stát za to. Poradíme vám, jak se vyvarovat chyb a připravit buchty, které se vyrovnají i těm od vaší babičky.

Časté chyby při přípravě těsta 

Jde jen o maličkosti, ale právě ty mohou ovlivnit výsledek.

  • Dodržujte poměry surovin, uvedené v receptu - jsou to rady zkušených kuchařů.
  • Suroviny musíte připravit alespoň jednu hodinu předem z lednice.
  • Cukr nesmíte vynechat, i když se ho straníte, je důležitý pro vzejití kvásku.
  • Nepřehánějte to s droždím, těsto by bylo tuhé.
  • Nedávejte hodně vajec, stačí jedno vejce nebo jen žloutek pro spojení těsta.
  • Nepřidávejte vařící tuk, mouka by se "uvařila".
  • Vymíchejte těsto důkladně, aby v něm nebyly hrudky.
  • Nechte těsto kynout tak dlouho, až 1,5x zvětší svůj objem.

Časté chyby při přípravě náplní do buchet

Nepodceňujte složení naplní a nenahrazujte je jinými surovinami.

  • Náplně do buchet připravujte předem, aby vychladly (třeba už večer).
  • Zahustěte náplň tak, aby nebyla řídká, jinak při pečení vyteče a připálí se.
  • Špatně uzavřená buchta se při pečení otevře a náplň vyteče.
  • Nepřipravujte více náplní do buchet - někdo nemá překvapení rád.

Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky

Časté chyby při vkládání na plech a pečení

V této fázi se rozhodne, jak budou buchty vypadat po upečení.

  • Buchty vkládejte do tukem vymazaného pekáče nebo na plech kousek od sebe, při pečení ještě hodně nabydou a byly by vysoké jako komínky.
  • Aby se buchty neslepily,  potřete je ze všech stran tukem - sádlem, máslem, olejem.
  • Nechte buchty ještě půl hodiny odpočívat, než je vložíte do trouby.
Po upečení můžete buchty vyklopit na talíř nebo tácek a odtrhat je opatrně od sebe. Cukrujte až po vychladnutí, jinak cukr zvlhne.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky