Časté chyby při pečení českých buchet: Jak na to, aby byly buchty jako od babičky?
Kdo by neznal babiččiny honzovky, klasické české buchty z kynutého těsta, plněné mákem, tvarohem, povidly, čokoládou nebo marmeládou? Buchty nesměly nikdy chybět na svátečním stole nebo u nedělní kávy.
Kynuté těsto není na přípravu těžké. Pro někoho však může být tvarování a plnění buchet složité, přesto výsledek bude stát za to. Poradíme vám, jak se vyvarovat chyb a připravit buchty, které se vyrovnají i těm od vaší babičky.
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby při přípravě těsta
Jde jen o maličkosti, ale právě ty mohou ovlivnit výsledek.
- Dodržujte poměry surovin, uvedené v receptu - jsou to rady zkušených kuchařů.
- Suroviny musíte připravit alespoň jednu hodinu předem z lednice.
- Cukr nesmíte vynechat, i když se ho straníte, je důležitý pro vzejití kvásku.
- Nepřehánějte to s droždím, těsto by bylo tuhé.
- Nedávejte hodně vajec, stačí jedno vejce nebo jen žloutek pro spojení těsta.
- Nepřidávejte vařící tuk, mouka by se "uvařila".
- Vymíchejte těsto důkladně, aby v něm nebyly hrudky.
- Nechte těsto kynout tak dlouho, až 1,5x zvětší svůj objem.
Časté chyby při přípravě náplní do buchet
Nepodceňujte složení naplní a nenahrazujte je jinými surovinami.
- Náplně do buchet připravujte předem, aby vychladly (třeba už večer).
- Zahustěte náplň tak, aby nebyla řídká, jinak při pečení vyteče a připálí se.
- Špatně uzavřená buchta se při pečení otevře a náplň vyteče.
- Nepřipravujte více náplní do buchet - někdo nemá překvapení rád.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vkládání na plech a pečení
V této fázi se rozhodne, jak budou buchty vypadat po upečení.
- Buchty vkládejte do tukem vymazaného pekáče nebo na plech kousek od sebe, při pečení ještě hodně nabydou a byly by vysoké jako komínky.
- Aby se buchty neslepily, potřete je ze všech stran tukem - sádlem, máslem, olejem.
- Nechte buchty ještě půl hodiny odpočívat, než je vložíte do trouby.
Komentáře