Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chléb je neustále v kurzu a kdo umí pracovat s kvasem, tomu se dostávají obdivné pohledy i poklony. Ne vždy se nám však daří tak, jak bychom rádi - dopouštíme se zbytečných chyb při pečení našich chlebů.

Poctivý kváskový chléb má dnes hodnotu zlata, protože v klasických supermarketech na něj jen tak nenarazíte. Pokud si přečtete složení, často jsou za kvasové chleby považovány ty z droždí, kdy je kvas přidáván pouze k jejich ochucení. Domácí chléb je tak opravdu záviděníhodným základním pečivem - pokud se tedy vydaří.

5 častých chyb při pečení chleba

Vyvarujte se následujících chyb a upečte si neodolatelný domácí chléb, jehož vůně k vám bude lákat i sousedy. Nemějte obavy, s trochou cviku bude dokonalý.

  1. Jestliže se vám dlouhodobě nedaří a vy nemůžete přijít na to, proč tomu tak je, je dost možné, že máte příliš slabý kvas, který je nutno pořádně rozkrmit.
  2. Rozkvas (tedy nakrmený kvásek) musí být v okamžiku přidávání k mouce na vrcholu - musí být tedy správně "nakynutý". Pokud ho přidáte příliš brzy nebo naopak pozdě, chléb nebude mít požadované vlastnosti a nepovede se.
  3. Doba kynutí je pak také jedním z kamenů úrazu - chléb je nutno nechat dostatečně vykynout (nejlépe do dvojnásobku) a zároveň nenechat překynout. Nedokynutý chléb v troubě popraská a překynutý bude zase kyselý a hutný.
  4. Stáčení do ošatky chce cvik, můžete při něm totiž chlebové těsto příliš nebo nedostatečně utáhnout. Výsledkem je nehezký tvar i popraskání bochníku. To samé však platí i u chlebů z droždí a jejich tvarování před vložením do trouby.
  5. Zapomeňte na vkládání chleba do studené trouby - ta musí být předehřátá na co nejvyšší teplotu společně s pekáčem, plechem nebo kamenem na pečení. V opačném případě se chléb nepropeče, praskne a vám zbydou jen oči pro pláč.

Mějte na paměti, že chléb se musí před pečením také naříznout, aby z něj mohla odejít přebytečná pára. Bojíte se práce s kvasem? Zkuste si s námi upéct jednoduchý domácí chlebík. Bochník však krájejte až zcela vychladnutý, aby se vám nesrazil.

Komentáře

Další tipy a triky